Bár az élet tényleg rövid, ezt a könyvet feltétlenül érdemes elolvasni

Bár az élet tényleg rövid, ezt a könyvet feltétlenül érdemes elolvasni
Bár az élet tényleg rövid, ezt a könyvet feltétlenül érdemes elolvasni

Mi köze egy (látszólag) pusztán időmenedzsmentről szóló könyvnek az ökológiai fordulathoz? Ha az életünk végességével szembesülünk, nem épp még többet akarunk fogyasztani majd? Oliver Burkeman: Az élet rövid – Útmutató halandóknak a stresszmentes időbeosztáshoz. Könyvajánló.

Az időnk véges, de jó elfogadni ezt

Ez a könyv számomra egyértelműen a szemfelnyitó művek közé tartozik. Nem arról szól, hogy hogyan zsúfolhatunk még több dolgot a napjainkba, hanem sokkal inkább arról, hogyan tehetjük értelmessé az életünket, olyanná, amit szívesen élünk. Talán kézenfekvőnek tűnne, hogy a féktelen hedonizmus a megoldás, hisz a könyv címe is hangsúlyozza: az életünk rövid. A szerző azonban az élet nagy kérdéseit körbejárva inkább arra jut, hogy fogadjuk el az életünk korlátosságát attól kezdve, hogy mennyi időnk van a Földön (és örüljünk, hogy egyáltalán kaptunk valamennyit), odáig, hogy egyszerűen túl sok a tennivaló ahhoz, hogy mindent elvégezhessünk. Választanunk kell tehát, és megpróbálni jelen lenni az életünkben. Mégpedig most! Ahelyett, hogy mindig csak egy elképzelt jövőbeli pillanatot várnánk, amikor majd igazán élni kezdünk. „Az ember képes egész éveket elszúrni így: szép módszeresen halogajta azokat a dolgokat, amelyek számára a legfontosabbak” – írja.

A könyv címe sem kertel!
Kép: Pribéli Levente

A szabad időbeosztás félreértése és a kényelem csapdái

A szerző úgy ír az egyéni élet nehézségeiről, illetve arról, hogy miért és hogyan érdemes változtatnunk, hogy közben egyáltalán nem tesz úgy, mintha mindez pusztán az egyén problémája lenne. A könyvben hangsúlyosak a társadalmi-gazdasági rendszer összefüggései, és kapunk érzékletes technológiakritikát is.

Rávilágít arra, hogy mennyire nagy tévedés azt hinni, hogy a mindenki mástól való teljes függetlenedés jelenti a boldogító szabadságot. „[…] Túlzottan is félelmetes szembenézni azzal az igazsággal, hogy szinte minden, amit ebben az életben érdemes csinálni, legyen az házasság, gyermeknevelés, üzlet vagy politika, a másokkal való együttműködéstől függ. Márpedig ez azt jelenti, hogy fel kell ülnünk az emberi kapcsolatok érzelmi hullámvasútjára.”

Miközben sokan az élet számos területén az automatizációt és az egész élet megkönnyítését várják és üdvözlik, Burkeman másképp látja a kérdést. „Tény, hogy így minden sokkal simábban megy. Csakhogy a »simaság«, mint kiderült, igencsak kétes erény. Hiszen gyakran épp azok a dolgok teszik az életet élhetővé, amelyek nem mennek simán. Sokszor az ilyen nem sima dolgok erősítik meg azokat a kapcsolatokat az életünkben, amelyek elengedhetetlenek a testi-lelki egészségünkhöz és az emberi közösségek rugalmasságának fenntartásához.”

Íme, a könyv borítója.
Kép: Pribéli Levente

Íme, egy alternatív világnézet elemei

Az élet rövid attól is olyan izgalmas, hogy sorra keretezi át azokat a meggyőződéseinket, amelyek annyira belénk vannak égve, hogy fel sem tűnik, mennyire tévesek. Ebben hasonlít az Egyszerűbb gyermekkor című könyvre, melyről nemrég írtunk. Ökológiai kérdések kapcsán sokszor felvetődik, hogy szemléletváltásra van szükség, de sajnos túl ritkán van szó arról, hogy milyen alapvető meggyőződéseinket kellene meghaladnunk. Az egyik ezek közül épp az, hogy az élethez nagyon is hozzátartoznak a legkülönfélébb korlátok. Nem csak a létforrásaink korlátosak. Korlátozott ideig élünk, és nem fér bele minden a napjainkba, amit szeretnénk.

Nehéz ezzel szembenézni? Igen, de érdemes. Oliver Burkeman: Az élet rövid – útmutató halandóknak a stresszmentes időbeosztáshoz című műve valójában az egész emberi életről szól. Kapcsolatokról, életcélokról, elmélyülésről, elfogadásról, nehézségekről, figyelemről és felszabadulásról; a valóság megéléséről. Betekintést nyújt abba, hogy mennyire másképp is állhatnánk az élethez, mint ahogy ma gyakran tesszük. És, bár az ökológiai témák csak érintőlegesen merülnek fel a könyvben, a megfogalmazott üzenetek sokszor nagyon erősen egybevágnak azzal, amit egy ökologikusabb társadalomról gondolunk. Burkeman emberképe sok tekintetben rokon azzal, amiről például sokszor a humánökológusok és az ökológiai közgazdászok is beszélnek. Ez a könyv is illik tehát azoknak a sorába, amelyek nem az ökológiai fordulatról szólnak, mégis rengeteget mondanak róla. Éppen azért, mert az ökológiai fordulat alapvetően az emberi mivoltunk fordulatát jelenti.

Összességében tehát feltétlenül érdemes a kevés időnk egy részét arra fordítani, hogy elolvassuk a könyvet, és alaposan elgondolkodjunk rajta. Sőt, megvitassuk másokkal.

A bemutatott könyv és az idézetek forrása:

Oliver Burkeman (2022): Az élet rövid – Útmutató halandóknak a stresszmentes időbeosztáshoz. Ford.: Bujdosó István. Budapest, Libri Kiadó.

Kiemelt kép: canva

search icon