Biden felfüggeszti az alaszkai fosszilis-kitermelési szerződéseket
Biden felfüggeszti az alaszkai fosszilis-kitermelési szerződéseket

Az amerikai elnök felfüggeszti azokat a olaj- és gázkitermelésre vonatkozó szerződéseket, melyeket még a Trump-adminisztráció kötött a 78 ezer négyzetkilométeren elterülő alaszkai nemzeti vadvédelmi rezervátum területére.

Az Arctic National Wildlife Refuge nevű védelem alatt álló területen számos védelemre szoruló faj él, mint például a jegesmedvék, a karibuk vagy a farkasok. Többek között ezek a fajok kerültek volna veszélybe, ha megvalósul a volt elnök által kötött szerződések alapján a területen a kitermelés.

Joe Biden már a választási kampány során jelezte, hogy meg fogja védeni a területet. A mostani döntést üdvözölték a helyi indián törzsek vezetői, több republikánus politikus viszont bírálta azt arra hivatkozva, hogy csak akadályozza Alaszka gazdaságának fejlődését és energiabiztonságát.

Ahogy korábban írtuk, környezetvédelmi aggályok miatt több befektető is jelezte, hogy nem fogja támogatni a térségben a termelés beindítását, ahol egyébként nagyjából 11 milliárd hordónyi olaj rejtőzhet a föld alatt.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(BBC)

search icon