Bill Gates légkondija nagyobbat szólhat, mint a Windows
Bill Gates légkondija nagyobbat szólhat, mint a Windows

Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy a Microsoft alapítója csupán befektető a startupban, mely legutóbb 20 millió dollárt kalapozott össze a további fejlesztésekhez. A Blue Frontier nevű cég által fejlesztett légkondicionáló technológia jelentős energiamegtakarítást tud elérni a ma elterjedt megoldásokhoz képest.

Ahogy az Index írja, a Blue Frontier technikája 60%-kal csökkenti az éves energiafogyasztást és 85%-kal az üvegházgázok kibocsátást. Az újítás kulcsa, hogy a működés során nem a hűtőn csapódik le a levegő páratartalma, hanem egy különleges folyadék veszi fel nedvességet.

A céget vezető energiaipari veterán Daniel Betts elmondása szerint a rendszer nagy előnye, hogy a fogyasztás nem feltétlenül a hűtés időszakában realizálódik, így időzíthető akkora, amikor a megújuló energia nagy mennyiségben áll rendelkezésre és alacsony a hálózat terhelése. Az újító rendszer várhatóan az üzleti ingatlanok nagy teljesítményű légkondicionáló rendszereként jelenhet meg és előzheti meg az elektromos hálózatok sorozatos összeomlását hőhullámok idején.

A megoldás mellett szól az is, hogy az amerikai energiaügyi minisztérium és a Xerox idén márciusban közzétett kutatása szerint több mint egymilliárd tonna szén-dioxid kibocsátásáért felelnek közvetlenül és közvetetten a légkondik, ami a globális üvegházgáz-kibocsátás 4%-át jelenti. Épp ezért lényeges Bill Gates zöld technológiákba befektető cégének, a Breakthrough Energy Venturesnek a lépése, mely nemcsak a további befektetők bevonását segíti, de azt is, hogy a némileg fenntarthatóbb termékkel hamarabb és olcsóbban piacra léphessenek.

Ezzel együtt fontos azt is hangsúlyozni, hogy nem a légkondicionálás az otthonaink hűtésének egyetlen módja. Ürge-Vorsatz Diana klímakutató a napokban pontokba szedte melyek azok az olcsó és hatékony megoldások, melyekkel csökkenthető lehet a hőhullámok hatása. Ezek mellett pedig az egyik legfontosabb tanácsa, hogy mielőbb ültessünk fákat, melyek idővel árnyékot és hűvöset nyújthatnak.

search icon