Bitcoinnal terveznek fűteni egy kanadai városban
Bitcoinnal terveznek fűteni egy kanadai városban

A bitcoin-bányászat meglehetősen energiaigényes számítási műveletekre alapszik, a bányászatot folytató számítógépek pedig rengeteg hőt használnak. Észak Vancouverben azt tervezik, hogy ezt az energiát lakások és üzlethelyiségek fűtésére használják fel, mely így nem veszik el.

A kanadai MintGreen „bányavállalat” közleménye szerint megoldásukkal képesek a bitcoin-bányászathoz felhasznált elektromosság 96%-t visszanyerni hőenergia formájában. A cég létesítményében visszanyert energia segítségével 100 lakó és kereskedelmi ingatlan fűtését tudják megoldani.

A megoldás segítségével felhasznált megawattonként 20 ezer tonna üvegházhatású gáz kibocsátását tudják elkerülni, hiszen a helyi hőtermelő vállalatnak, a Lonsdale Energy Corporationnek ennyivel kevesebb energiát kell a fűtésre fordítania. Colin Sullivan, a MintGreen vezérigazgatója szerint a partnerségük célja az éghajlatváltozással kapcsolatos problémák kezelése.

A térségben telente gyakorta süllyed -20° C közelébe a hőmérséklet, így valóban óriási pazarlás lenne, ha a hőenergiát felhasználás nélkül a szabadba bocsátanák. A tervet jövőre tervezik megvalósítani.

A bitcoinnal kapcsolatos fenntarthatósági problémákról korábban többször is írtunk. Az ilyen jellegű együttműködések azonban sokat segíthetnek a kriptovaluták zöldülésében. (cointelegraph)

search icon