Korábban kezdődtek és brutálisabbak is az idei brazil erdőtüzek
Korábban kezdődtek és brutálisabbak is az idei brazil erdőtüzek

A helyi média jelentése szerint Mato Grosso do Sul államban már közel 32.000 hektárnyi területet pusztítottak el az idei tüzek. Klímaszakértők szerint a mostani erdőtűz-szezon korábban kezdődött és intenzívebb, mint az elmúlt években.

Tűzoltók küzdenek az erdőtüzekkel a brazíliai Pantanalban, a világ legnagyobb trópusi vizes élőhelyén, amely jaguárok, óriás hangyászölyvek és óriás folyami vidrák otthona. A régióban kevesebb eső esett, mint más években, ami megkönnyítette a tüzek terjedését.

A brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE) adatai szerint az év elejétől június 9-ig a tüzek száma 935 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az emelkedés különösen aggasztó, mivel az erdőtüzek fő szezonja csak júliusban kezdődik. Mato Grosso do Sul állam hatóságai már áprilisban környezetvédelmi szükségállapotot hirdettek, mivel az alacsony csapadékmennyiség ideális feltételeket teremt az erdőtüzekhez.

A tüzek száma az elmúlt négy évben most a legmagasabb, és a tavalyi évhez képest is megdöbbentő a különbség. Tavaly január 1. és június 9. között 127 tűzesetet jelentettek. Idén ugyanebben az időszakban ez a szám 1315 volt.

Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón számos előadást és kerekasztal-beszélgetést tartottak a hazánkat is érintő szélsőséges és változékony időjárással kapcsolatban.

Forrás: Qubit
Kiemelt kép: Canva

search icon