Egyre több tűz, egyre kevesebb tűzoltó
Egyre több tűz, egyre kevesebb tűzoltó

Folyamatosan csökken a tűzoltók száma az Európai Unióban, annak ellenére, hogy a klímaváltozás miatt egyre súlyosabb gondot okoznak az erdőtüzek a kontinens sok részén.

Az Eurostat adatai szerint a 27 tagállamban összesen 360 ezer tűzoltót alkalmaztak tavaly – 2800-zal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A katasztrófához vezető egyenes út csökkenteni a tűzoltók számát egy klímaválság kellős közepén

” – reagált a hírre közleményében Esther Lynch, az Európai Szakszervezeti Szövetség (European Trade Union Confederation – ETUC) főtitkára.

Idén nyáron mindenki számára világossá vált, hogy a klímaváltozás miatt megnőtt a tűzveszély, és gondoskodnunk kell róla, hogy a tűzoltóságok rendelkezzenek a szükséges személyzettel és forrásokkal ahhoz, hogy végezhessék életmentő munkájukat” – tette hozzá, valamint felszólította a tagállamokat, hogy fokozzák a befektetéseket.

Az Eurostat szerint tíz uniós tagállamban csökkent a tűzoltók száma 2021 és 2022 között, a legnagyobb mértékben Franciaországban, Romániában, Portugáliában, Szlovákiában, Bulgáriában és Belgiumban. Franciaországban most 5400-zal van kevesebb tűzoltó, Romániában 4250-nel, Portugáliában pedig 2907-tel. Ezzel szemben a többi tagországban erősítették a tűzoltóságot, Spanyolországban 617, Olaszországban 546 új munkahelyet teremtettek.

Brüsszel is erőfeszítéseket tesz az EU szerepének erősítése érdekében a katasztrófaelhárításban, és már folyamatban van egy olyan állandó tűzoltógépekből álló légiflotta felállítása, amelyet szükség szerint a leginkább rászoruló országok rendelkezésére bocsáthatnak – emlékeztetett a hírről beszámolva a Politico.

Szakértők figyelmeztetnek, hogy erősíteni kellene a megelőző intézkedéseket is, például javítani az erdőgazdálkodást annak érdekében, hogy jobban megakadályozhassák és kordában tarthassák az erdőtüzeket.

A szárazság és a történelmi léptékben is szokatlan hőség miatt az idén különösen nagy problémát okoztak ez erdőtüzek a kontinensen. Portugáliában szombaton csaptak fel a lángok, és még kedden is több ezer hektár égett. Spanyolországban a héten pedig már a nyár negyedik hőhulláma veszélyezteti az erdőket.

Forrás: vg.hu
Fotó: Doemench Castelló / MTI / EPA

Görögországban néhány hét leforgása alatt 667 tűzeset történt, jelentős részben gyújtogatás következtében, a kormány ezért a büntetési tételek szigorításával és a népesség mentalitásváltásának előmozdításával is küzdene a jövőbeli tűzesetek megelőzésére.

(forrás: vg.hu)
Nyitókép: Canva

search icon