Csaknem 1500 fát ültetett el tavasszal Budapesten a Főkert
Csaknem 1500 fát ültetett el tavasszal Budapesten a Főkert

Budapest tiszta levegőjéhez a Főkert idén eddig csaknem 1500 új fa ültetésével is hozzájárult, így több mint 600 új fasori és parkfával bővült az állomány. 10 idős fát telepítettek át, emellett 900 erdészeti facsemetével gazdagodtak a fővárosi erdők – közölte a Budapesti Közművek (BKM) Főkert Kertészeti Divíziója.

Budapest fennállásának 150. évfordulója alkalmából a szakemberek nagy számban telepítettek facsemetéket a Hungária körúton és a Könyves Kálmán körúton, ahol a Főkert 150 oszlopos szillel pótolta a fasor kiszáradt és balesetveszély miatt kivágott oszlopos juharfáit. A szil várhatóan jobban tolerálja a kedvezőtlen városi körülményeket, és a betegségekkel szemben is ellenállóbb. Budán, a XII. kerületben a Fodor utcában ötvennyolc közönséges pagodafa zöldíti újra a fasort, a Németvölgyi úton pedig negyvennégy korai juhart ültettek el. A Fiumei útra lepényfák, a Kőbányai útra hazai nemesítésű, gömb koronájú virágos kőrisek, illetve fatermetű, szárazságtűrő galagonyák kerültek.

Fotó: Főkert

A Népligetben, a Feneketlen-tónál, valamint a Pünkösdfürdő parkban és a Gesztenyéskertben a Főkert szakemberei nemcsak fiatal csemetéket ültettek, hanem egy speciális géppel huszonöt évesnél idősebb fákat, török mogyorót, kőrist, szivarfát, páfrányfenyőt és vörös tölgyet is. Ezek a koros fák már jóval nagyobb zöldtömeggel rendelkeznek, mint a díszfaiskolából frissen kikerült fiatal fák, ezért hatékonyabban növelik meg az adott területen a fotoszintetizáló zöldfelület nagyságát.

A szakemberek idén is folytatták az erdősítést, a Felsőrákosi-réteken csaknem 500, a Szépvölgyi-erdőben pedig 400 erdészeti facsemete kezdheti meg a növekedést. A májusi erdőtelepítésen a világhírű környezetvédő és tudós, Jane Goodall személyesen vett részt, és egy gyertyán elültetésével maga is hozzájárult Budapest zöldfelületeinek növeléséhez.

A Főkert felhívta a figyelmet arra, hogy a frissen ültetett fák sérülékenyek, még meg kell szokniuk új környezetüket, ezért arra kérnek mindenkit, hogy vigyázzanak a növényekre, és a kutyáikat se engedjék a közelükbe, mert az ebek kárt tehetnek a csemetékben.

(Főkert)

search icon