Csökkent a különbség a növényi és hagyományos húsok ára között
Csökkent a különbség a növényi és hagyományos húsok ára között

Egy holland kutatásban 5 különböző áruház húshelyetestő, és hústermékei árát hasonlítottak össze. (Köztük volt az Aldi és a Lidl is, melyek nálunk is elérhetőek.)

36 különböző terméket vizsgáltak meg, és bár az árak a különböző boltokban eltérnek, de ugyan az a tendencia ismerhető fel mindenhol.

A hús árának emelkedése áll a tendencia mögött

Sajnos nem arról kell beszámolnunk, hogy csökkenne a növényi termékek ára, a csökkenő árkülönbséget az állati húsok árának emelkedése okozza. Hollandiában az állati húsok ára 21%-kal emelkedett, míg a növényi termékeknél csak 2%-os emelkedés volt tetten érhető.

Ha belevesszük a takarmányozást, 1 kg állati húshoz 10-szer annyi gabona szükséges mint 1 kg alternatív hús előállításához. Így a háború és a gazdasági embargók következtében emelkedő gabonaárak jobban sújtják a húsipart.

Az is hozzá tartozik, hogy az állati húsokra bár nagy a kereslet, de viszonylag kicsi, 8%-os árréssel tudják kínálni a boltok. Az alternatívákon ezzel szemben 35-50%-os árrés is lehet. Ez a nagyobb különbség jobban fel tudja fogni az árak változását, és nem hárul egyből a fogyasztóra. Ezzel szemben az állati termékeknél kénytelen egyből árat emelni a kereskedő, így ezek drágulását egyből megérezzük.

Változhat a berögződés

A kutatás azt is kimutatta, hogy Hollandiában a margarin és már a szójatej is olcsóbb, mint a tehéntej, vagy a vaj. A kutatást készítők úgy vélik ideje lebontani azt a képzetet, miszerint kedvezőbb az állati termékeket tartalmazó étrend, mint a tisztán növényi.

Mi magyarok üdvözöljük, ha kedvezőbb lesz a növényi élelmiszerek ára, de szeretnénk, ha ez nem az állati termékek brutális emelésével valósulna meg. Bár még mindig kicsit hitetlenül állunk az előtt, hogy a legnagyobb növénytej gyártó 1000 forintért árulja tejeit, ezzel szemben a tehéntej 300 forintért elérhető. De ha a tej pontos árképzésére vagy kíváncsi ajánljuk összehasonlító cikkünket.

forrás: greenqueen.com

search icon