David Attenborough az „emberek szószólója” az idei ENSZ Globális Klímaváltozási Csúcstalálkozón
David Attenborough az „emberek szószólója” az idei ENSZ Globális Klímaváltozási Csúcstalálkozón

A veterán brit műsorvezető, David Attenborough lett az „emberek szószólója” az idei ENSZ Globális Klímaváltozási Csúcstalálkozón, ahol várhatóan a politikai vezetőkhöz fog szólni arról, hogy sürgős cselekvésre van szükség az klímaváltozás veszélyeinek leküzdése érdekében.

A napokban 95. évét betöltött természetfilmes többek között elmondta, hogy a koronavírus világjárvány megmutatta, mennyire fontos, hogy nemzetközi megállapodásokat kössünk a világméretű problémák megoldására.

De a következő öt-tíz évben ránk váró problémák még nagyobbak.

emelte ki rövid videoüzenetében.

Nagy-Britannia novemberben a skóciai Glasgowban rendezi meg az ENSZ COP26 klímakonferenciáját. Boris Johnson brit miniszterelnök megköszönte Attenborough-nak, hogy elvállalta a szerepet, mondván, hogy televíziós munkájával milliókat inspirált. Szerepe részeként Attenborough várhatóan felszólal a G7-ek vezetőinek jövő hónapban a délnyugat-angliai Cornwallban tartandó csúcstalálkozóján is.

Johnson kormánya a múlt hónapban közölte, hogy új, szigorú éghajlatvédelmi célt tűz ki maga elé, amelynek célja, hogy 2035-ig az 1990-es szinthez képest 78%-kal csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást. Az új célkitűzés, amelyet törvénybe foglalnak, első alkalommal tartalmazza majd a nemzetközi légi közlekedésből és hajózásból származó brit kibocsátások arányát is. Nagy-Britannia korábbi célkitűzése az volt, hogy 2030-ig 68%-kal csökkenti a kibocsátást, ami az egyik legambiciózusabb cél a fejlett országok között.

(apnews.com)

(fotó: flickr – IMF)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon