Dr. Rab Árpád: „Én nem a technológiában hiszek, hanem az emberekben” – Holnapután
Dr. Rab Árpád: „Én nem a technológiában hiszek, hanem az emberekben” – Holnapután

A Holnapután aktuális adásában megpróbálunk bepillantani a ránk váró jövőbe: vajon megvalósulhat a mindannyiunk számára több szabadságot biztosító feltétel nélküli alapjövedelem? Vajon fémből vagy organikus anyagokból lesznek a jövő űrhajói, és ezekkel vajon átszeljük-e majd a galaxist? Vajon 10 év múlva még autóval járunk majd a munkahelyünkre? (Lesz munkahelyünk?)

Ezekhez hasonló kérdések tucatjaival foglalkozik szenvedélyesen dr. Rab Árpád, a Ludovika Egyetem tudományos főmunkatársa. Az adásban ezek mellett szó lesz arról, hogy a jövőkutatás egy kicsit a jövő formálása is, és egyik legfontosabb feladata az, hogy felkészítsen minket a jövőben potenciálisan bekövetkező eseményekre.

Ilyen például az is, hogy a következő évtizedekben hazánk nyarai drasztikusan melegebbek lehetnek az eddig megszokottnál. De mit lehet tenni? Mit kell ilyen esetekben végiggondolni? Például azt, hogy mire ez bekövetkezik, a lakosságnak több mint a negyede 65 év feletti lesz, akiknek a legmelegebb időszakokban korántsem lesz tanácsos a tűző napon tartózkodni. Ugyanitt viszont azt is érdemes végiggondolni, hogy milyen előnyei lehetnek ezeknek a változásoknak. Új mezőgazdasági növényeket kezdhetünk használni? Esetleg a nyári turisztikai szezon hosszabb, míg a fűtési szezon rövidebb lehet?

Vendégünktől megtudjuk, hogy napjaink és a jövő technológiái rendkívül fontosak abban, hogy meg tudjuk menteni civilizációnkat, azonban nagyon nem mindegy az, hogy miként használjuk őket. Mint mondja: „A technológia nem fogja megoldani a problémáinkat. A technológia csak segít.

Példaként említi a közösségi médiát, mely szerinte óriási szerepet játszott a társadalmak polarizálásában, mert általa elfelejtettük, hogy milyen sokszínűek vagyunk. Fontosságát mégis bizonyította azzal, hogy a pandémia időszakában lényegében oda tudtak költözni a közösségek vagy például az oktatás. Az adásban még számos érdekes, izgalmas és elgondolkodtató témát járunk körbe, miközben megpróbálunk bepillantani a holnapba.

Tavasszal indult a Greendex új rádióműsora, a Holnapután a 98.6 Manna FM-en. Az adás minden vasárnap 11 órától hallható a rádióban. Ha lemaradnál róla, akkor sem kell kétségbe esned: a Puskás-Dallos Peti és Novák Zsombor műsorvezetésével megvalósuló adásainkat visszahallgathatod a Greendex podkasztcsatornáján!

search icon