Drága és spártai – “nullacsillagos hotel” a pazarlás ellen
Drága és spártai – “nullacsillagos hotel” a pazarlás ellen

Egy franciaágy, két éjjeliszekrény és két lámpa – ennyiből áll egy nemsokára megnyíló svájci hotel berendezése. Ajtó, plafon és falak nincsenek, a „szoba” egy benzinkút mellett található Valais kantonban. A projekt ötletgazdája egy svájci testvérpár, Frank és Patrik Riklin.

Riklinék már korábban is kísérleteztek vacak szállásokkal, ahol még a kiszolgálás is direkt rossz volt – ital helyett például sós mogyorót kaptak a vendégek –, és ezeknek is az volt a céljuk, mint a most megnyíló egységnek: az emberek elgondolkodtatása.

Frank Riklin szerint nem a vendégek kényelme a legfontosabb, hanem a Föld sorsa, ezért se lenne jó, ha valaki aludni akarna a szobájában (ami ugye nem is szoba).

Alvás helyett viszont gondolkozhatnak: Riklinék szerint a környezet kifejezetten alkalmas arra, hogy a szállóvendégek a világ sorsán elmélkedjenek, ezen belül is a túlfogyasztáson, az emberiség hiábavaló perfekcionizmusán vagy a klímaváltozáson.

A „Null Stern Hotel” szlogenje az, hogy itt a vendég az egyetlen sztár (csillag). A művészek az első zéró csillagos szobát egy elhagyott atombunkerben nyitották meg 2008-ban.

(Forrás: qubit.hu Kép: nullstern.ch)

search icon