Drónokkal mérik fel a vadon élő állatpopulációkat
Drónokkal mérik fel a vadon élő állatpopulációkat

A British Antarctic Survey csapata e hónap elején utazott Dél-Georgiába, hogy felméréseket végezzen az éghajlatváltozás hatásai miatt veszélyeztetett állatpopulációkról. A Dél-Georgia és a Déli-Sandwich-szigetek kormányával együttműködve a csapat merevszárnyú drónokat használnak majd. Az új generációs drónok, amelyek képesek a szokásos vizuális látóhatáron túl is működni, adathalmazokat hoznak létre a főbb vadon élő állatpopulációkról.

Dél-Georgia éghajlata változik, mivel különösen érzékeny a globális felmelegedés hatásaira. A természetvédelmi erőfeszítéseknek köszönhetően számos faj populációja helyreállt. A légi felmérésekre sürgősen szükség van ahhoz, hogy a bolygó felmelegedésével az állatpopulációkat pontosan meg lehessen számolni.

Sok ilyen kolóniát eddig nem vizsgáltak, de a technológia fejlődése jelentősen megnöveli a rutinszerű megfigyelésre való képességünket

– mondta Philip Hollyman, a British Antarctic Survey ökológusa.

A kutatók remélik, hogy ez a projekt megalapozza e területek hosszú távú megfigyelését, és így képet alkothatnak arról, hogy ezek a fontos fajok hogyan reagálnak a változó környezeti hatásokra.

Mark Belchier, a Dél-Georgia és a Déli-Sandwich-szigetek kormányának halászati és környezetvédelmi igazgatója elmondta, hogy ez a projekt megnyitja a Dél-Georgia szigetén költő kolóniákkal rendelkező madárfajok megfigyelésének lehetőségét. Ezek az információk kulcsfontosságúak az alapadatok létrehozásához, amelyek segítségével idővel értékelni lehet a kiterjedt tengeri és szárazföldi területeket.

A vadon élő állatok számbavételének és megfigyelésének hatékony módját jelentik az újfajta drónok, és az előre programozott repülési tervek, melyek segítségével minimális emberi beavatkozással képesek döntést hozni a legjobb útvonalakról.

A merevszárnyú drónok nagyobb területek felmérését teszik lehetővé, és a pilótától nagyobb távolságban működhetnek. Ez lehetővé teszi a csapat számára, hogy felmérje az egyébként nehezen vagy egyáltalán nem megközelíthető területeket, miközben minimálisra csökkenti a helyi élővilágra gyakorolt hatást.

A felmérésekből származó adatok létfontosságú információkkal szolgálnak a Dél-Georgia fontosabb ragadozófajairól, amelyeket a kormány a fenntartható halászat és a tengeri ökoszisztémára gyakorolt minimális hatás biztosítása érdekében használ fel. A tanulmány az Egyesült Királyság Kék Öv programjába is beépül, amely az Egyesült Királyság tengerentúli területeit támogatja tengeri környezetük védelmében és fenntartható kezelésében.

(forrás: bas.ac.uk)

search icon