Dunakeszire ért a Zöld Busz Program

Dunakeszire ért a Zöld Busz Program
Dunakeszire ért a Zöld Busz Program

A Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt elektromos autóbuszát december 23-ig lehet kipróbálni Dunakeszin. Az egy hónapos tesztidőszak tapasztalatai jó alapot adnak a város elektromobilitási terveinek fejlesztéséhez.

A HUMDA Zöld Busz Programban 2022-től 2025-ig a 180 milliárd forintos, teljes rendelkezésre álló keret felhasználásával legalább 1100 elektromos meghajtású autóbusz állhat majd forgalomba a helyi közszolgáltatásban.

A Program első lépéseként elindult Mintaprojekt célkitűzése az elektromos buszok helyi közlekedésbe történő beillesztése demonstrációs céllal a vidéki nagyvárosokban, tapasztalatgyűjtés a járműbeszerzés- és használat, valamint az infrastruktúra-kiépítés és töltés terén. A kormány kiemelt törekvése, hogy a régióban vezető szerepet vállaljon az elektromobilitás területén.

Célunk, hogy a dunakesziek testközelből ismerhessék meg a környezetbarát, kibocsátásmentes járműveket. Bízom benne, hogy a helyi lakosság szívesen fogadja az elektromos autóbuszokat és a zöld jövőre való tekintettel egyre több elektromos busz közlekedhet az országban és itt a városban is.

–mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára

Dunakeszin a BM Heros LEK Kft. által biztosított MAN Lion’s City 12 electric modell kipróbálására nyílik lehetőség a helyiek és a városba érkezők számára.

Célunk, hogy olyan hellyé alakítsuk Dunakeszit, ahová szép, tiszta és biztonságos környezetbe érkezhetnek haza városunk lakói és ahol örömmel töltik el szabadidejüket is. Ezért folyamatosan zajlik az „Évente 1000 fát ültetünk Dunakeszire” fatelepítési programunk, a zöldterületeink és a szabadstrand fejlesztése, valamint nagysikerű a város buszmegállóinak egységesítésére vonatkozó akciónk is, melynek keretein belül az összes belterületi buszmegállót kicseréltük, felújítottuk.

–mondta Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere.

Steiner Attila szerint az elektromos buszok elterjesztése hozzájárul ahhoz az európai uniós és magyarországi célkitűzéshez, amellyel 2050-re mind az Unió, mind hazánk klímasemleges hellyé válhat, azaz a nettó szén-dioxid-kibocsátás nullára csökkenhet.

A mintaprojektek során olyan üzemeltetési tapasztalatokat szerzünk, amelyek a jövőbeni beruházásoknál nélkülözhetetlenek, másrészt ezek kiváló háttéranyagot biztosítanak a Magyar Kormány számára az elektromobilitással kapcsolatos jövőbeni döntések megalapozására.

–emelte ki Lázár László, a HUMDA Zrt. kommunikációs igazgatója.

Zöld Busz Programot a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. koordinálja. A program korábbi állomásain máris értékes tapasztalatokat szereztek, és sok emberrel megismertették az elektromos tömegközlekedés csendes, és kibocsátásmentes világát.

search icon