Egy felmérés szerint a világ 10 legzöldebb országa közül 10 európai

Egy felmérés szerint a világ 10 legzöldebb országa közül 10 európai
Egy felmérés szerint a világ 10 legzöldebb országa közül 10 európai

Európában már számos országot találni, ahol a környezetvédelem ügyét kiemelten kezelik, konkrét intézkedéseket tesznek a fenntarthatóságért a károsanyag-kibocsátás csökkentésétől kezdve a megújuló energiaforrások előnyben részesítéséig.

A törekvéseket az Environmental Performance Index (EPI) számszerűsíti, mely 180 országot rangsorol 24 teljesítménymutatón keresztül, 10 témakörben. A lista világosan megmutatja, mely országok szolgálhatnak példaként mások számára is.

Svájc 87,42 ponttal áll a lista élén. Az ország a legmagasabb pontszámokat a víztisztaság és a vízkészletek kezelése terén érte el – több mint 99-et -, de a fenntartható energiaforrások is kiemelten fontosak számukra, így a nap-, a szél-, a víz- vagy a geotermikus energia.

A listavezetőt Franciaország követi 83,95 ponttal, kimagasló eredményt ért el a légszennyezés elleni küzdelemben, de számos kezdeményezést értékeltek a pontozás során, így a folyóvízből származó energia vízturbinás kiaknázását vagy a szupermarketekre vonatkozó szabályozásokat, tiltják például a megmaradt, de még jó minőségű élelmiszerek megsemmisítését.

A bronzérmes idén Dánia lett a világlistán 81,6 ponttal. Az ország közismerten számos erőfeszítést tesz üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorításáért. Kimagasló pontokat ért el a levegőminőség, továbbá a biológiai sokféleség megőrzésére vonatkozó kategóriában is.

(Forrás: femina.hu Kép: Interlaken, Svájc (Pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon