Egy svéd startup fejlesztése segít a városoknak zöldülni
Egy svéd startup fejlesztése segít a városoknak zöldülni

A ClimateOS, a Shalit stockholmi székhelyű startupja, a ClimateView által kifejlesztett integrált platform célja, hogy segítse a városokat a nulla szén-dioxid-kibocsátásra való áttérés megtervezésében azáltal, hogy azt különálló, de egymással összefüggő építőelemekre bontja.

Az adatfeldolgozás és az analitika kombinálásával a blokkok tulajdonképpen minimodellek, amelyek külön-külön mutatják a nagy és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású környezeti hatások széles skálájának hatásait. Ezzel a módszerrel a modellek együttesen átfogó társadalmi-gazdasági képet alkotnak.

A városok így egy nagy, integrált képet kapnak. A modellek össze tudják kapcsolni a kibocsátásokat, az éghajlatvédelmi intézkedéseket és most már a gazdaságot is, rendszerszinten

– mondta Tomer Shalit, a ClimateOS algoritmus egyik megalkotója.

Ez a nemrégiben gazdasági előrejelzésekkel is kibővített eszköz lehetővé teszi a tervezők számára, hogy a környezetvédelmi eszközök teljes skálájának valószínűsíthető következményeit is felmérjék. Olyan kalkulációkat is tud tenni, amik megmondják, mi történne például, ha a városi utazások egy részét az autó helyett kerékpárral tennénk meg.

A kibocsátás csökkentése mellett a modellezés képes megmutatni a tovagyűrűző hatásokat is, mint például a tisztább levegőből származó egészségügyi előnyöket, valamint azt, hogy az emberek többet és rendszeresebben mozognak, és így például kevesebben szenvednek szívbetegségben.

Legújabb verziójában a ClimateOS algoritmusa számszerűsíti a lehetséges éghajlat-változási intézkedések pénzügyi költségeit és járulékos előnyeit, lehetővé téve a városok számára, hogy meggyőző gazdasági érvekkel álljanak elő.

Shalit szerint a városok vezetésének képesnek kell lenniük arra, hogy a beruházásokat holisztikusan nézzék, és így mérlegeljék a fejlesztéseket, kiszámítva minden egyes környezetvédelmi beruházás járulékos előnyeit. A rendszert már alkalmazó városok elismerően nyilatkoztak a fejlesztésről. Több városban a tömegközlekedés és a kerékpáros közlekedés fejlesztéséhez, illetve a városok távfűtési modelljének átalakításához használták fel ezt az újítást.

(Forrás: theguardian.com)

search icon