Egyetlen novemberi napon 75 madárfajt figyeltek meg Budapesten
Egyetlen novemberi napon 75 madárfajt figyeltek meg Budapesten

A budapesti madárfauna világviszonylatban is gazdagnak számít, nem véletlen, hogy akadnak olyan fővárosiak, akiknek akkora örömöt okoz a madármegfigyelés, hogy csapatba verődve tudományos módszerességgel hódolnak szenvedélyüknek. Ők a terepmadarászok.

„A megkülönböztetés azért fontos, mert pusztán a madarász jelző olyan embert is jelenthet, aki kedvtelésből tart madarat. A terepmadarászok nem tartják, hanem megfigyelik őket, a látottakat dokumentálják és ezekből következtetéseket vonnak le, örülnek az adatoknak vagy éppen bosszankodnak miattuk” – mondta a Qubitnek Kisari Szabolcs francia szakos bölcsész, a Budapesti madarászok Facebook-oldal alapítója.

A cikk az ő tapasztalatait, élményeit foglalja össze. Elmondja többek között, hogy „vannak gyakoribb fajok, mint például a széncinege, ami amúgy a világ egyik legszebb énekesmadara, vagy a többi cinege faj. És ugye gondolhatnánk, hogy a veréb igazán gyakori madár. Hát nem. Házi verebet úgy kell keresni Budapesten.”

A Birding.hu összesítése szerint a magyarországi terepmadarászok Budapesten eddig 260 fajt figyeltek meg.

„Ezen a listán olyan fajok is találhatók, mint az uhu, a dolmányos sirály (klasszikus tengeri faj), a békászó sas vagy a szirti sas. Az utóbbit 2010-ben figyelték meg a nyolcadik kerületben a Szigony utcában” – tette hozzá Kisari.

Szerinte elhelyezkedése, a gyorsabban melegedő belső, délre néző területei, a magassága és a Dunához való közelsége miatt a Gellérthegy a leggazdagabb madárvilágú terület: kiemelt vonuló-, táplálkozó- és élőhely.

(Forrás: qubit.hu Kép: pexels.com)

search icon