Egymilllió otthont tudna ellátni energiával a Mersey árapályerőmű
Egymilllió otthont tudna ellátni energiával a Mersey árapályerőmű

Az Egyesült Királyságban lévő Mersey folyó adna otthont az új árapályerőműnek, amely ugyan óriási költségekkel járna, de a számítások szerint akár egymillió otthont is elláthatna energiával, eközben pedig több ezer munkahelyet teremtene a régióban. 

Az árapályerőművek már évtizedek óta léteznek. Az EDF La Rance létesítmény Franciaországban az 1960-as években épült. Az árapállyal működő gátrendszerek közé tartozik továbbá a dél-koreai 254 megawattos Sihwa-tó árapályerőmű, amely jelenleg a világ legnagyobb erőműve.

A Mersey folyón átívelő árapálygátra vonatkozó kezdeti javaslatok 1924-ben fogalmazódtak meg. A jelenlegi projekt az elmúlt időszakban számos lépést tett előre. 2022 decemberében megállapodást írtak alá a Korea Water Resources Corporationnel, a sihwa-tavi létesítmény tulajdonosával és üzemeltetőjével melyben a Korea Water beleegyezett abba, hogy megosztja velük az árapályenergiával kapcsolatos tudását. 

A Mersey folyón telepített rendszer működése a következőképpen nézne ki:

A középpontban egy olyan szerkezet állna, amely visszatartja vagy megfékezi az árhullámot és az egyik oldalon hagyja, hogy a vízszint emelkedjen, a másik oldalon pedig alacsonyan tartja azt. Ezt követően a magasállású víz átfolyik a turbinákon, és áramot termel. Tehát a dagály potenciális energiáját használják fel, ami az árapály magasságkülönbségét jelenti. A létesítmény kapacitása legalább 1 gigawatt lenne.

Az Egyesült Államok Energia Információs Hivatala megjegyzi, hogy az árapály-energia egyik lehetséges hátránya, hogy káros lehet az árapály-medence torkolataiban lévő élővilágra, mivel a létesítmény működése megváltoztathatja az árapályszintet, és növelheti a víz zavarosságát. Emellett a hajózást is befolyásolhatja.

A Mersey Tidal Power Project jó példája annak, hogy az Egyesült Királyság hogyan kívánja hasznosítani kiterjedt partvonalát, illetve hogyan akar a feltörekvő tengeri energiaágazat meghatározó szereplőjévé válni.

(Forrás: nrgreport)

search icon