Egyre keményebb eszközökkel küzdenek a vízpazarlók ellen Los Angeles-ben
Egyre keményebb eszközökkel küzdenek a vízpazarlók ellen Los Angeles-ben

A nyugati-parti nagyváros legvagyonosabb rétege a Santa Monica-hegység lábainál húzódó körzetekben él, jelentős részük pedig nem bánik elég takarékosan az évek óta vízhiánnyal küszködő város egyik legértékesebb erőforrásával.

A helyi vízszolgáltató szerint a vagyonosabb háztartások használják a legnagyobb mennyiségű vizet, elsősorban a díszkertek öntözésére és a medencék feltöltésére. A jövőben azonban a helyzet némileg megváltozhat.

A vízszolgáltatónak lehetősége lesz megbüntetni azokat a háztartásokat, melyek jelentősen meghaladják a számukra allokált vízmennyiséget. Az ilyen otthonok esetében a sorozatos túlfogyasztás esetén a szolgáltató akár korlátozhatja is majd a vízellátást.

Az ilyen intézkedések meghozatalára azért van szükség, mert Kalifornia állam nagy részét, a korábbi évekhez hasonlóan komoly szárazság sújtja, eközben pedig az emberek nem vesznek különösebb tudomás a víztakarékossági felhívásokról.

Ezt jól mutatja, hogy júliusban az állam kormányzója, a demokrata Gavin Newsom arra kérte a lakosságot, hogy 15%-kal csökkentség a vízfelhasználásukat, de ebből csupán 6% valósult meg novemberig. Ráadásul a fent említett területen, Las Virgenes-ben augusztusban és szeptemberben még tovább nőtt a vízfogyasztás.

A szolgáltató szerint a nagy kérdés az, miként lehet a vízfogyasztásra bírni az háztartásokat akkor, ha az ügyfelek egy részénél a pénz nem szempont. A cég most arra készül, hogy egy fejlettebb vízmérő rendszert telepít, amely valós időben mutatja az ügyfeleknek, hogy mennyi vizet használnak fel. Ezen felül pedig a most bevezetésre kerülő szabályok értelmében ettől a hónaptól kezdve az ügyfelek pénzbírságra számíthatnak, ha 150%-kal túllépik a havi vízköltségvetésüket.

Ennél is nagyobb ösztönző lehet, hogy a háromszor megbírságolt háztartásoknál áramláskorlátozót telepítenek, amely csökkenti a csapokból folyó víz mennyiségét. (Portfolio/Bloomberg)

search icon