Egyre sürgetőbb kiismerni a mikroműanyagokat
Egyre sürgetőbb kiismerni a mikroműanyagokat

A Science folyóiratban megjelent tanulmány arra figyelmeztetett, hogy minél hamarabb és minél alaposabban szükséges vizsgálni, milyen hatással van az emberi szervezetre a mikroműanyag-szennyezés.

Azt már több kutatás is igazolta, hogy a mikroműanyagok már szinte a bolygó minden pontján, még a Mount Everest-en is megtalálhatóak és minden élőlény, tehát az ember szervezetébe bejutnak légzésen vagy táplálékon keresztül.

A szennyezés különböző formái másképpen hatnak a növényekre és az állatokra, és már ezek is veszélyt jelentenek az emberek egészségre. A holland kutatók szerint az emberi szervezetre gyakorolt hatást még nem elég alaposan vizsgálták, így ezt minél előbb, minél alaposabban vizsgálni kellene. Többek között a gyulladást okozó, illetve az emberi DNA-ra gyakorolt hatásukat lesz érdemes tovább kutatni.

A kutatást az is még sürgetőbbé teszi, hogy rengeteg különböző típusú és méretű műanyagdarabka (fonal, hab, morzsa és darabka formájú) teszi ki a mikroműanyag-szennyezést, illetve interdiszciplináris szemléletre van szükség.

(HVG és Phys)

search icon