Egyre több műanyagot nyelnek le a halak
Egyre több műanyagot nyelnek le a halak

Ahogy évről évre növekszik az óceánokban, tengerekben és partjaikon örvénylő műanyag mennyisége, úgy nő a halak által elfogyasztott műanyagdarabkák száma is.

A Global Change Biology szaklapban nem rég publikált tanulmány szerint a tengeri halak műanyagfogyasztásának aránya az elmúlt évtizedben megduplázódott, és évente több mint 2%-kal nő.

A kutatók globális elemzést végeztek az óceánok műanyagszennyezésére vonatkozó kutatásokról, és az alapján 555 tengeri és torkolati halfaj műanyag lenyelésére vonatkozó adatokat találtak. Eredményeik azt mutatták, hogy 386 halfaj – az összes faj kétharmada – nyelt már le műanyagot, és ezek közül 210 olyan, melyet halásznak is.

Az hogy a halak mennyi műanyagot nyelnek le, nem csak az élőhelyüktől függ, hanem a halak fajtájától és viselkedésétől. Például az aktív ragadozók több műanyagot nyelnek le általában, mint a növényevők. Mindemellett a minél mélyebbre megyünk a tengerben, annál nagyobb a műanyag lenyelésének veszélye.

Eddig még nem okozott észrevehető egészségügyi problémát a halpopulációban a jelenség, ugyanakkor a kutatásban 35 fajt sorolnak fel veszélyeztetettként vagy közel veszélyeztetettként, illetve további 26 faj van kitéve a túlhalászásnak.

A tanulmány szerint a kereskedelmi forgalomban kapható halak háromnegyede tartalmazhat műanyagot, de a pontos arányt azért sem tudják, mert a világ egyes tengeri területeiről sokkal több információval rendelkeznek ebből a szempontból, míg például az Indiai-, az Atlanti-óceán déli részén vagy a Csendes-óceán nyugati részén kevesebb kutatást végeznek.

Egyelőre még keveset tudunk arról, hogy a lenyelt műanyag hogyan hat a halakra és a tengeri ökoszisztémákra, és még kevesebbet arról, hogy az emberi egészséget miképp befolyásolja, amikor a műanyagevő halak kerülnek az asztalra.

(Ecowatch)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon