Egyre többen gondolnak a fenntarthatóságra az otthonteremtés során
Egyre többen gondolnak a fenntarthatóságra az otthonteremtés során

Az újHÁZ Centrum arról készített felmérést, hogy a környezettudatosság milyen mértékben játszik szerepet a magyarok építkezési vagy felújítási döntéseiben. A kutatás talán egyik legbiztatóbb eredménye, hogy bár a lakosság 82 százaléka költségesnek tartja a zöld megoldásokat, így is több mint felük számára hangsúlyos szempont a környezettudatosság építkezéskor, felújításkor.

Az adatgyűjtésre 2021. április 13. és április 16. között került sor 1339, 18-59 éves kor közötti, okostelefonnal rendelkező magyar személy vett részt benne, így a felmérés kor, nem, lakóhelytípus, régió és iskolai végzettség szerint reprezentatív.

A főbb eredmények a következők:

  • A lakosság felének számít a környezetvédelem, mikor építkezésbe, felújításba kezd, közülük 7 százalék számára pedig ez az elsődleges szempont.
  • A kitöltők 82%-a a fenntartható megoldások telepítését jóval költségesebbnek tartja a hagyományos technológiák alkalmazásánál, 54 százalékuk szerint ezek a befektetések megtérülnek.
  • A megkérdezettek 40 százaléka egy éven belül, 22 százalékuk pedig ugyan nem a következő 12 hónapban, de tervez építkezni vagy felújítani.
  • A kitöltők fele hallott már valamilyen formában a környezettudatos építőipari technológiákra lehívható pénzügyi támogatásokról: egyharmaduk az otthonteremtés során szeretne élni valamilyen állami forrással, erre a hajnaldóság a felújítást vagy építkezést tervezők körében magasabb.
  • A környezetbarát energetikai megoldások közül a napelem (91 százalék), a korszerű hőszigetelés (87 százalék) és a napkollektor (79 százalék) ismertsége a legmagasabb, de a hőszivattyú (56 százalék), az inverteres klíma (42 százalék) és az okostégla (36 százalék) is a népszerű technológiák közé tartoznak.
  • Ami az információszerzést illeti: a piacon elérhető környezetbarát építőipari megoldásokról legtöbben az internetről (70 százalék), a kitöltők majdnem fele a sajtóból, 32 százalékuk a közösségi médiából, illetve további 29 százalék a családtól és barátoktól tájékozódik. A megkérdezettek mintegy ötöde olyan szakértők véleményét is kikéri. 

Az újHÁZ Centrum tapasztalatai szerint az építőipar jövőjében az állam beavatkozása mellett a fenntarthatóság játszik fontos szerepez, éppen ezért ezekben a témákban rendkívül fontos a lakosság edukálása.

(Portfolio)

(fotó: pexels – Lex Photography)

search icon