Elég akár egy palack, ha túrázni mész
Elég akár egy palack, ha túrázni mész

Az ősz legszebb túraidény, már nincs meleg, de még messze a fogvacogtató, csikorgó mínuszok. Folyadékot azonban muszáj vinnünk. Még ha nem is annyit, mint nyáron, de pótolnunk kell a kilométerek okozta megterhelésben vesztett vizet. Ennek van egy rendkívüli módja, a gyors víztisztítás.

És ez a legzöldebb is, ugyanis ahelyett, hogy különféle műanyagpalackokban hurcolnánk magunkkal az ivóvizet, mi állítjuk azt elő. Vihetnénk magunkkal több fém, vagy más kulacsot is, de ha a tisztítást választjuk, akkor elég akár egy is.

A legjobb, ha olyat választunk, amiben a filter már alapból benne van, így amikor megtöltjük, a palackba már a szűrt víz kerül. Ezeket az egységeket akár külön is megvásárolhatjuk, és akkor bárhonnan szerzett vizet át tudunk rajta engedni, nincs egy másik tárolóhoz kötve.

Van azonban még egy megoldás, amit inkább csak világvégére javaslunk. Ez nem más, mint amikor kavicsokat, homokot, valamint szenet teszünk egymás alá, és így a víz ezen végigfolyva némiképp tisztul. Ennél azonban sokkal megbízhatóbbak a túraboltokban kapható filterek.

Másik módszer a kémiai tisztítás, amikor egy tablettát dobunk a kétes eredetű nedűbe, amiben az mindent is megöl. Hasonló hatékonyságú még az UV-sugaras egység, amivel másfél perc alatt tudunk egy kulacsnyit ihatóvá tenni, de csak akkor, ha kevésbé zavaros.

Mint látható, számtalan alternatívája van az eldobható vizeknek. Elsőre ezek nem olcsó tételek (egy mechanikai filter ára nagyjából húszezer forint), de hosszú távon sokkal hatékonyabb és zöldebb is.

search icon