Élelmiszerhulladékból épülhetnek a jövő ehető házai
Élelmiszerhulladékból épülhetnek a jövő ehető házai

A Tokiói Egyetem kutatói olyan technológiát fejlesztettek, amellyel az élelmiszerhulladékból építőipari felhasználásra alkalmas cementet lehet előállítani, mely ráadásul ehető is.

A Macsida Kota és Szakai Juja által fejlesztett eljárás az első, mely teljes egészében élelmiszerhulladékból állít elő cementet. A két kutató szerint a termék szakító- és hajlítószilárdsága is közel négyszerese a közönséges betonénak. A cementalapú beton helyettesítése pedig már csak azért is időszerű, mert a cementgyártás a világ szén-dioxid-kibocsátásának 8%-áért felelős.

A kutatók azt mondják, reményeik szerint eljárásukkal hozzájárulnak a globális felmelegedés csökkentéséhez, enyhítve a hulladéklerakókban elföldelt, rothadásuk során pedig metánt kibocsátó élelmiszer-alapanyagok okozta problémákat.

Az ehető cement kifejlesztése egyébként nem volt egyszerű, hónapokig tartott, míg rájöttek, hogy az alkalmazott hőmérséklet és nyomás beállításával tudják elérni, hogy a cement megfelelően kötődjön. Az újfajta cement kuriózuma pedig az, hogy megfőzve akár el is lehet fogyasztani. Ehhez persze kellet némi trükközés is: különböző fűszereket használtak ahhoz, hogy a cement színe, illata és íze vonzó legyen.

De hogy mi értelme van az ehető cementnek? Szakai szerint az eljárást többek között arra lehetne használni, hogy ehető ideiglenes lakásokat készítsenek katasztrófák esetére. „Ha például nem lehet élelmiszert szállítani az evakuáltaknak, akkor az élelmiszercementből készült rögtönzött ágyakat ehetnének” – mondta a kutató.

Persze ha meg lehet valamit főzni, akkor nem biztos, hogy a legtartósabb anyagnak számít. A két kutató szerint a cement lakkozással vízállóvá tehető, így ráadásul a rágcsálók és más kártevők fogyasztásától is meg lehet óvni; igaz ebben az esetben megenni már nem lehet. (AP News)

search icon