Nem csak az új építésű házak lehetnek fenntarthatók
Nem csak az új építésű házak lehetnek fenntarthatók

Az épületek kibocsátása részben azok üzemeletetéséből, részben pedig az építésükkor felhasznált építőanyagokhoz kötődik. Míg előbbi inkább a régi épületeknél jelentős, és utóbbihoz csak a kibocsátás nagyjából egyharmada kötődik, addig az újabb házak esetében ez az arány megfordul. A másfélfok.hu-n megjelent cikk az építőanyagok fenntarthatóságát elemzi.

Mint írják, jelenleg a globális kibocsátások közel 40%-áért az épületek felelnek. Ennek nagyjából kétharmadát az épületek üzemeltetése, főleg az energiafelhasználás adja, míg a maradék az építőanyagok kitermeléséhez, gyártásához és beépítéséhez kötődik. Ebből pedig az következik, hogy csupán az energiahatékonyság fokozása nem elegendő, szükség van az építőanyagokhoz kötődő kibocsátások csökkentésére is.

Új építésű házak esetén nagyobb az építőanyagok gyártásából eredő energiafelhasználás, cserébe viszont kisebb lesz a használat energiaigénye.

– írják a cikkben

Az elemzés részletesen, diagramokkal és adatokkal színesen tarkítva tekinti át a kérdést, kitérve az olyan magyar sajátosságokra, mint a hatvanas-hetvenes évek jellegzetes vidéki háztípusa, a „Kádár-kocka”, melyből jelenleg is majdnem egymillió található az országban.

search icon