A jövő városai már 3D nyomtatással készülhetnek
A jövő városai már 3D nyomtatással készülhetnek

A 3D nyomtatással készült beton az építészet és az építőipar területén is változást hozhat. Mivel olyan új formák és alakzatok előállítására használható, amelyekkel a jelenlegi technológiák nehezen boldogulnak, megváltoztathatja az építkezéseknél még mindig alkalmazott évszázados folyamatokat és eljárásokat, ami alacsonyabb költségeket és időmegtakarítást eredményezhet.

A beton készítésnek ráadásul jelentős környezeti hatásai is vannak. Jelenleg hatalmas mennyiségű természetes homokot használnak fel a világ betonigényének kielégítésére, ami nagy környezeti veszteségeket okoz. Az építőipar általában véve küzd a fenntarthatósággal. Világszerte a hulladéklerakókban keletkező szemét mintegy 35%-áért felelős.

A beton cement, víz és adalékanyagok, például homok keverékéből készül. Ha a keverékben lévő adalékanyag akár 100%-át üveggel helyettesítjük, könnyen újrahasznosítható, és bonyolult feldolgozás nélkül felhasználható beton előállításához jtutunk.

Egy újrahasznosító cégtől kapott italos üveget használtak a kísérlethez. Az üvegpalackokat először egy zúzógép segítségével összetörték, majd az összezúzott darabokat megmosták, megszárították, őrölték és szitálták. Az így kapott részecskék kisebbek lettek, mint egy négyzetmilliméter. A zúzott üvegből ezután betont készült, ugyanúgy, mint a homokból. Ebből a betonból 3D nyomtatással összeilleszthető faelemek és előregyártott építőelemek készültek.

Az üveg jelenléte nemcsak a hulladék problémáját oldja meg, hanem hozzájárul a természetes homokot tartalmazó betonhoz képest jobb tulajdonságokkal rendelkező beton kialakításához is. Ha így használják fel, az üveghulladék új életre kelhet az építőanyagok részeként.

A szódabikarbónás üveg – a leggyakoribb üvegtípus, amelyet az ablakoknál és palackoknál használnak – hővezető képessége több mint háromszor kisebb, mint a betonban széles körben használt kvarc-aggregátumé. Ez azt jelenti, hogy az újrahasznosított üveget tartalmazó beton jobb szigetelési tulajdonságokkal rendelkezik. Jelentősen csökkenteni lehetne a nyári vagy téli hűtéshez vagy fűtéshez szükséges költségeket.

A technológia segítségével egyszerűen kidolgozhatunk egy falszerkezetet a számítógépen, és már küldhetjük is egy 3D nyomtatónak, hogy megépítse. A 3D nyomtatók csökkentik a keletkező hulladék mennyiségét, valamint növelik az építőmunkások biztonságát.

A kutatás azt mutatja, hogy lehetséges egy ultrakönnyű, jól szigetelő 3D nyomtatási technológiával készült épület létrehozása – ami létfontosságú lépés lehet a nettó zéró felé vezető küldetésünkön.

Forrás (thenextweb.com)

search icon