Életbe lépett a tilalom: amíg tart a kánikula, nincs több tűzrakás!
Életbe lépett a tilalom: amíg tart a kánikula, nincs több tűzrakás!

A csapadékmentes időjárás és a hosszú napok óta tartó kánikula kiszárította az erdők avarrétegét és a növényzetet, ami gyorsan terjedő felszíni tüzek és ebből percek alatt fejlődő koronatüzek kialakulásához vezethet, ha nem tartjuk be a tilalmat. Több ezer tonna erdei biomassza gyulladhat meg, környezetünk zöld területei válhatnak fekete, kormos fatörzsekké és fehér hamuvá.

A Nébih honlapján megjelent közlemény szerint a tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. Ez alól nem jelentenek kivételt a kijelölt, kiépített tűzrakóhelyek sem.

Csupán egy másodpercnyi odafigyeléssel, több hetes tűzoltást és évtizedes helyreállítást előzhetünk meg.

–áll a Nébih közleményében.

Mint azt az erdotuz.hu oldalon írják, a fokozott tűzveszély időszakának kihirdetése és visszavonása a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától függ. Ezen az oldalon egyébként tájékozódhatunk az aktuális tűzgyújtási tilalomról és hasznos erdőtűz-megelőzéssel kapcsolatos tudnivalókról is.

Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi bírsággal sújtható!

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon