Elfoglalták Párizs egyik főterét az Extinction Rebellion aktivistái
Elfoglalták Párizs egyik főterét az Extinction Rebellion aktivistái

A Porte Saint Denis-t az ökológiai és társadalmi igazságosságot követelő csoport a francia elnökválasztás második fordulója előtt foglalta el. Ezzel a klímavédelmi aktivisták a még versenyben lévő elnökjelöltek által előterjesztett környezetvédelmi programok ellen tiltakoznak.

A választás központi kérdései között olyan témák kerültek a középpontba, mint a megélhetés költségei. Ehhez szorosan kapcsolódik az energiapolitika kérdésköre, melyről azonban a hivatalban lévő Emmanuel Macron és szélsőjobboldali kihívója, Marine Le Pen nagyon eltérő elképzelésekkel rendelkezik, különösen a megújuló energiaforrások terén.

Ahogy korábban írtuk, Macron elnök a francia villamosenergia-fogyasztás jelenleg is mintegy 70%-át biztosító atomenergia fejlesztése mellett tette le a voksát. Ahogy még februárban mondta, „amire az országunknak szüksége van, az a francia nukleáris ipar újjászületése”. Tervének ellenzői leginkább az atomenergia költségességére és a hozzá kapcsolódó biztonsági kockázatokra hivatkoznak.

Vele szemben Le Pen csökkentené az energiatermékek (üzemanyag, olaj, gáz és villamos energia) áfáját 20-ról 5,5%-ra, hogy mérsékelje az energiaválságot.

Azért vettük blokád alá a teret, hogy lázadjunk az alternatívák ellen, amelyekkel nem rendelkezünk. Ez a választás nem hagy választást számunkra a szélsőjobboldali jelölt között, akinek visszataszító elképzelései vannak és egy olyan jelölt között, aki öt év alatt félredobta az ökológia kérdését és hazudott.

–nyilatkozta egy tüntető

A Párizs 9. kerületében szervezett tüntetésen több százan vettek részt, egy részük a földön fekve tiltakozott. Transzparenseikkel a két elnökjelöltet vették célba, és olyan jelszavakat skandáltak, mint „az ő tétlenségük a mi lázadásunkhoz vezet”.

Alig nyolc nap van hátra a választások második fordulójáig, ahol eldől, ki vezetheti majd az Európai Unió második legnagyobb gazdaságát a következő öt évben. A verseny mindenképp szorosnak ígérkezik, habár a felmérések szerint a centrista elnök kissé megelőzi szélsőjobboldali riválisát. (Reuters)

Borítóképünk illusztráció!

search icon