Ellentéteket szülnek a fenntartható befektetések
Ellentéteket szülnek a fenntartható befektetések

Politikai vitát szült az Egyesült Államokban az ESG befektetések fellendülése. Az országban kibontakozó helyzet nagyon hasonló eseteket is szülhet nemzetközi szinten, ezért sok országban érdemes lehet hasonló konfliktusokra készülni. A radiocafén futó Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legújabb részében Bátorfi Botond, a Peak tanácsadója és Nyul Zsuzsa műsorvezető részletesen kibontják a felerősödött ellentéteket.

Az ESG befektetéseik területén rengeteg az érdekelt fél. A jelenleg kifejezetten erős konfliktusok főszereplői azonban az USA legnagyobb alapkezelőinek egy része, a Demokrata Párt és a Republikánus Párt.

Az alapkezelők közül többen is jelezték a 2022-es éves jelentéseikben, hogy pénzügyi és reputációs kockázatot jelent számukra az ESG-befektetésekkel kapcsolatos negatív hangulat. Több nagy név is negatívan látja az ESG-ellenes hangok felerősödését amely elsősorban a republikánus politikai vezetéshez köthető.

A jelenleg kormányon lévő Demokrata Párt lelkes támogatója az ESG-mozgalomnak. A pénzügyi szektor szereplőit is arra ösztönzi, hogy vegyék figyelembe a környezeti szempontokat a befektetési portfóliójuk kialakításakor. Joe Biden elnök is hangos támogatója ennek a jelenségnek, a közeljövőben pedig kikötné az USA-ban található nyugdíjalapoknak, hogy konzisztensen vegyék alapul az ESG-szempontokat. Ilyen értelemben a demokraták és a fent említett pénzügyi szereplők egy oldalon vannak és támogatják az ESG-t.

A republikánus oldal viszont mereven ellenzi ezt az ESG-t. Az azt támogató mozgalmat “woke kapitalizmusnak” nevezi. Implikálják azt is, hogy az ESG-befektetések csupán egy hóbortot jelentenek. Szerintük a világ legnagyobb pénzügyi vállalatai saját előnyükre fordítják, miközben ezáltal veszélyeztetik az ügyfeleik pénzét és megfosztják őket a lehető legnagyobb hozamok realizálásától.

A Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legújabb adásából kiderül, hogyan alakult eddig és milyen irányba mehet a későbbiekben a fenntarthatósági befektetésen alapuló diskurzusuk.

(forrás: fintech.hu)

search icon