Előbújt a medvehagyma, indul a gyűjtési szezon – ezekre érdemes odafigyelni
Előbújt a medvehagyma, indul a gyűjtési szezon – ezekre érdemes odafigyelni

Március közepén megkezdődött a medvehagyma szezonja, naponta saját fogyasztásra azonban legfeljebb két kilogramm gyűjthető.

A medvehagyma szezonja általában március végére, április elejére esik. Ez a növény kora tavasszal jelenik meg, ahogyan a hóvirág is. A medvehagyma igen jótékony hatású növény, hiszen kedvezően hat a vérkeringésre és az emésztőrendszerre, emellett rendkívül finom, friss íze van, és számos felhasználási módja ismert.

Medvehagyma vs. gyöngyvirág

Tavasszal sokat találni belőle az erdőben, így ilyenkor sokak kedvenc elfoglaltságává válik a medvehagyma gyűjtése. Nagyon fontos azonban odafigyelni, hiszen könnyen összetéveszthető a gyöngyvirág leveleivel, amely viszont igen mérgező. Éppen ezért érdemes a medvehagyma szedését már most a szezon elejére időzíteni, mivel a gyöngyvirág ilyenkor még nem bújik elő.

Amennyiben szeretnénk biztosra menni, nagyon egyszerűen megkülönböztethetjük a két növényt egymástól. A levél dörzsölése során, ha hagymaszagot érzünk, akkor biztosan medvehagymába botlottunk. Érdemes odafigyelni abban az esetben is, ha piacon várásolnánk medvehagymát. Lehetőleg kerüljük az alkalmi árusokat és a jelöletlen termékeket, a medvehagymát fogyasztás előtt pedig mindig alaposan mossuk meg, akár vásároltuk, akár mi magunk szedtük.

Meatless Monday: így használd a gombát és a medvehagymát!

A medvehagyma gyűjtése

Fontos tudnia minden medvehagyma kedvelőnek, hogy gyűjtésére állami szabályozás vonatkozik, így érdemes figyelembe venni az alábbiakat:

  • A medvehagymát kizárólag saját fogyasztásra szedhetjük, naponta legfeljebb 2 kg mennyiségben az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek. A természetvédelmi területekről az illetékes erdőgazdaság vagy a nemzeti park esetén az azt irányító igazgatóság tud tájékoztatást adni.
  • Kereskedelmi célú medvehagyma gyűjtés esetén minden esetben engedély szükséges! Az előzetes hozzájárulást magánterületre annak tulajdonosa, állami erdő esetén a területet kezelő erdészet állítja ki.
  • A kereskedelmi forgalomba hozott medvehagymára jelölési kötelezettség vonatkozik, mint minden élelmiszerre. Ezáltal a címkén fel kell tüntetni a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot. Így vásárlóként is könnyen ellenőrizhetjük, hogy a szükséges adatok fel vannak-e tüntetve. Ezzel pedig könnyen elkerülhetjük az illegális termék vásárlását.

(forrás: agraroldal.hu)

search icon