Elpusztultak a Városligeti-tó halai
Elpusztultak a Városligeti-tó halai

Mérgezés történt a Városligeti-tóban, melynek következtében a tó összes hala elpusztult. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mi vagy milyen méreg okozta a mérgezést.

A bajt tovább tetézi, hogy a mérgezés nem csupán a Városliget halait érinti: a Margitszigeten található tavak illetve az azokat összekötő patak megtisztítása ezekben a hetekben zajlott, ehhez pedig leengedték a vizüket. A kertészek az állatokat erre az időszakra átszállították a Városligeti-tóba, így most az eredetileg ott élő halakkal együtt pusztultak el.

Az Euronews cikke szerint csupán néhány teknős élte túl a mérgezést, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen állapotban vannak.

Amíg ki nem derül, hogy mi okozta a mérgezést, különösen figyeljünk arra, hogy a gyerekek, vagy a környéken sétáltatott kutyák ne menjenek a víz közelébe, és semmiképp se igyanak belőle.

Az alábbi felvételek még februárban készültek, akkor még remekül érezték magukat a tó igencsak megtermett lakói.

Update: Az MTI-n megjelent hír szerint a tavat üzemeltető Városliget Zrt. az illetékes szakhatóságok közreműködésével megkezdte a károk felmérését. Az illetékességből eljáró Pest Megyei Kormányhivatal Gödöllői Járási Hivatala a mintavételezést követően megkezdte a laboratóriumi vizsgálatokat. Ezek eredménye 4-5 napon belül lesz elérhető, és ekkor dolgozhatják majd ki a tó rehabilitálásához szükséges terveket, intézkedéseket.

A borítókép illusztráció!

search icon