Energiasziget köti majd össze a szárazföldet a tengeri szélerőművekkel
Energiasziget köti majd össze a szárazföldet a tengeri szélerőművekkel

Belgium a tervek szerint 2024 elején egy olyan mesterséges energiaszigetet hozna létre, amely összeköti az országot a tengeri szélerőművekkel. A Prince Elizabeth-szigetre futna be az erőművek által megtermelt energia, és innen jutna el több szomszédos országba is.

A jövőben egy 3,5 gigawattos tengeri szélerőműpark megépítését tervezik Princess Elisabeth Zone néven az Északi-tengeren, Belgium partjaitól nagyjából 45 km-re. A belga Elia villamoshálózat-üzemeltető vállalat által fejlesztett első tengeri energiasziget az ebből a zónából, valamint más európai országokból – például az Egyesült Királyságból és Dániából – származó villamos energiát osztja majd szét. A szélturbinák által termelt energiát tenger alatti kábeleken keresztül továbbítják a szigetre, ahol aztán nagyfeszültségű villamos energiává alakítják át.

A projekt a belga székhelyű DEME Group és a Jan De Nul Group által közösen létrehozott TM EDISON vállalat által valósul majd meg. Az építkezés 2024 elején kezdődik, és a tervek szerint 2026 közepén fejeződik be, 2030-ra pedig megvalósulhat a sziget és a szélerőművek teljes összekapcsolása a szárazfölddel.

Az energiasziget várhatóan jelentős szerepet fog játszani Belgium megújuló energiával kapcsolatos célkitűzéseinek teljesítésében és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében. A belga kormány a projektet mintegy 100 millió euróval támogatja.

(Forrás: Electrek)

search icon