ENSZ: Duplázni kellene a környezetvédelmi kiadásokat 2025-ig
ENSZ: Duplázni kellene a környezetvédelmi kiadásokat 2025-ig

A világ ökoszisztémáinak védelmét és jobb kezelését célzó beruházásoknak el kellene érniük az évi 384 milliárd dollárt 2025-ig. Ha ez nem valósul meg, akkor nem tudunk hatékonyan védekezni az éghajlatváltozás és a természeti erőforrások elvesztésével fenyegető veszélyek ellen az ENSZ mai közleménye szerint.

Jelenleg évente nagyjából 154 milliárd dollárnyi összeget költ a világ a vizek, a föld, a levegő és a vadvilág védelmét célzó intézkedésekre. Ezt azonban jelentősen növelni kellene Ivo Mulder, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) munkatársa szerint. Ez már csak azért is létfontosságú lenne, mert mint mondja, „a globális GDP mintegy 50%-a az egészséges és jól működő ökoszisztémáktól függ”.

De mennyi is évi 384 milliárd dollár? Könnyebben kontextusba tudjuk helyezni az összeget, valamint azt, hogy a döntéshozók számára jelenleg mi a fő prioritás, ha látjuk: 500 és 1000 milliárd dollár közötti összeget költünk jelenleg a halászat, a mezőgazdaság és a fosszilis tüzelőanyagok támogatására globálisan.

Jövő héten kezdődik a kanadai Montréalban az ENSZ biodiverzitás csúcstalálkozója, a COP15. A résztvevő országok a találkozó keretében a természet és az élővilág védelméről, illetve a biodiverzitás további csökkenésének megállításáról próbálnak megállapodni. Tavaly, a kínai Kunmingban rendezett találkozó több mint mint 100 nemzet vállalta, hogy törekedni fog a biodiverzitás megvédésére. Abban viszont akkor nem sikerült dűlőre jutni, hogy miként kellene támogatni a szegény országok természetvédelmi törekvéseit, erre az idei találkozón kerülhet sor. (Reuters)

search icon