ENSZ-határozat az éghajlati igazságosságról
ENSZ-határozat az éghajlati igazságosságról

Szerdán elfogadtak egy ENSZ-határozatot, amely megkönnyítheti a szennyező országok jogi felelősségre vonását az éghajlati vészhelyzet kezelésének elmulasztásáért.

Az állásfoglalás, amelyet több mint 120 ország – köztük az Egyesült Királyság, de az USA nem – támogatott, segíti majd a globális éghajlati igazságosság mozgalmat, amely az országokat bírósági úton kívánja felelősségre vonni az éghajlatváltozással kapcsolatos mulasztásokért.

Az éghajlatváltozás ellen való érdemi lépések elmaradása az olyan országokat fenyegeti először, mint Vanuatu, amely egy apró csendes-óceáni szigetország, ami szélsőséges éghajlati hatásoknak van kitéve és a tengerszint-emelkedés a puszta létét veszélyezteti.

A szigetországok és a fejlődő országok, mint például Vanuatu, a Salamon-szigetek, Madagaszkár és Srí Lanka, a legkevésbé járultak hozzá az üvegházhatású gázok globális kibocsátásához, de a rendszertelen és szélsőséges időjárási események, például a hurrikánok, áradások, aszályok, szélsőséges hőség és árvizek súlyosan érintik őket, ami felborítja a víz- és élelmezésbiztonságot, és végső esetben a lakóhely kényszerű elhagyásához vezethet.

Vanuatu-ban ifjúsági aktivisták kezdeményeztek, hogy a nemzetközi bíróság (ICJ) jogi szakvéleményt készítsen az államoknak az éghajlati válság kezelésével kapcsolatos kötelezettségeik tisztázására és a mulasztás következményeinek meghatározására. Ez az állásfoglalás hatással lehet a bírákra és a kormányokra, bár nem lesz kötelező érvényű. Ez egyben az első kísérlet arra, hogy a nemzetközi jogban éghajlatvédelmi cselekvési kötelezettségeket állapítsanak meg. 

(Forrás: guardian)

search icon