Erdélyi kopó emlékérmét bocsátott ki az MNB az állatok világnapján
Erdélyi kopó emlékérmét bocsátott ki az MNB az állatok világnapján

Erdélyi kopó megnevezéssel emlékérmét bocsátott forgalomba az állatok világnapján, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a négy éve indított magyar pásztor- és vadászkutyafajták sorozat részeként.

AZ MNB közleménye szerint, az erdélyi kopó jellegzetességeit megörökítő 3000 forint névértékű színesfém emlékérme a 2019-ben indult magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat bemutató sorozat ötödik tagjaként jelenik meg: a magyar vizsla, a komondor, a magyar agár és a mudi emlékérmét követi a sorban.

Az erdélyi kopó emlékérme a sorozat jellegét adó motívumválasztást követi: Az előlap központi motívuma, egy erdélyi kopó félalakos ábrázolása jól tükrözi a fajta jellemét. Az emlékérme hátlapján egy vadászjelenet látható, amint két erdélyi kopó sűrű növényzettel borított terepen vaddisznót hajt. Az emlékérmét Szilos András iparművész tervezte. Az emlékérme 75 százalékban réz, 4 százalékban nikkel és 21 százalékban cink ötvözetéből készült, súlya 16 gramm, átmérője 34 milliméter, széle recézett. Az emlékérme ezúttal is korlátozott, 20 ezer darabos példányszámban jelenik meg – hangsúlyozzák a közleményben.

Fotó: MNB

2004-ben az összes hazai kutyafajtát, köztük az erdélyi kopót is nemzeti kinccsé nyilvánította az Országgyűlés. 2017-ben pedig a Hungarikumok Gyűjteményébe emelték ezt a vadászkutyát is másik nyolc őshonos kutyafajtával együtt.

Az erdélyi kopó a honfoglaló őseinkkel érkezhetett a Kárpát-medencébe. A kitartó, intelligens és rendkívül jó tájékozódási képességű fajtát a környezeti tényezők és a vadászati igények alakították és maguk a vadászok nemesítették ki. Fénykora a középkorra tehető, az agarak és vizslák mellett. Elsősorban hajtóvadászatra használták. A második világháború után a fajtatiszta egyedek száma folyamatosan csökkent. Mára a fajta stabilizálódott, de még mindig veszélyeztetett – olvasható a közleményben.

Fotó: MNB

Az emlékérme a rendelkezésre álló készlet függvényében október 4-től egy évig névértéken vásárolható meg az emlékérméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. boltjában, illetve a pénzverő webáruházában.

(MNB)

search icon