Erdőjárás a gyógyászatban?
Erdőjárás a gyógyászatban?

Az erdőjárás bizonyítottan jót tesz a mentális egészségnek. Olyannyira így van ez, hogy hazánkban már receptre is felírják orvosok.

Magyarországon napjainkban a lakosság 15,4 százaléka szenved valamilyen mentális zavar miatt. Ebből pedig van 600-700 ember, akik súlyos depresszióban szenvednek. Így szinte minden családban akadhat valaki, aki adott esetben segítségre is szorul e tekintetben.
Ebben a helyzetben lehet segítség az erdőjárás, amiről egyre több tanulmány bizonyítja be, hogy igenis jó hatással van a mentális problémákkal küzdőkre. Szerencsére már hazánkban is van példa arra, hogy orvosok alkalmazzák.

Magyarországon a Hegyvidéki Zöld Recept program keretében a budapesti 12. kerület orvosai receptre írhatják fel a különféle mozgásformákat, köztük a természetjárást, a túrázást vagy például az egészségmegőrző erdőjárást nyugdíjasoknak. Szintén hasonló célokat szolgál a Magyar Egészségmegőrzési és Életmódorvostani Egyesület és az Érdi Önkormányzat együttműködésével létrejött, Sétálj az orvossal nevű informális program – írja a Qubit.


Kanadában egyébként olyannyira bevett dolog a természetjárás alkalmazása a mentális betegségek leküzdésében, hogy ott a helyi nemzeti parkokba az orvosok évente ingyenes beutalót adhatnak.

Mihók Barbara ökológus és mentálhigiénés szakember egy online beszélgetésben arról is beszámolt, hogy 2007 óta egyre több tanulmány születik arról, hogy hogyan segítheti az ember mentális egészségét a természettel való kapcsolat. Így egyre több tudományos adat támasztja alá azokat, akik a természethez való nagyobb kötődést a jobb mentális állapot és a nagyobb esélyű jó fejlődés egyik elemének gondolják.

(Qubit)

search icon