Erdőlátogatási tilalmat rendelt el a Gemenc Zrt.
Erdőlátogatási tilalmat rendelt el a Gemenc Zrt.

A tiltás szinte a teljes Gemenci erdőre vonatkozik, de Mohács és Paks környékén a Duna hullámterében lévő erdőterületekre és az erdőterületek közötti egyéb, erdőgazdálkodási tevékenységet szolgáló földterületekre is kiterjed.

A június 14-30. közötti időszakra vonatkozó erdőlátogatási tilalmat a közvetlen életveszély elhárítása érdekében rendelték el, ugyanis a Duna áradása miatt felázott az erdőtalaj és a fakidőlések kockázata jelentősen megnőtt. A nyári gátak töve is felázott, emiatt a hullámtéren belüli időszakosan ármentett területekre is betörhet a víz.

A megjelölt időszakban csak a Duna fővédvonalán kívüli erdőterületek látogathatók. Az erdőlátogatási tilalom időszakában a területen történő mozgáshoz a Gemenc Zrt. engedélye szükséges. A tilalom az egyéni és csoportos vízitúrákra is vonatkozik.

A Gemenc Zrt. tájékoztatása szerint a cég pörbölyi Ökoturisztikai Központja és Keselyűs közötti, csaknem 18 kilométer hosszú árvízvédelmi töltésen kerékpárral és gyalogosan is lehetőség van a túrázásra. Az ökoturisztikai központ mellett található vadmegfigyelő szintén látogatható. Nem lehet azonban túrázni az Alföldi Kéktúra Pörböly-bajai átkelés közötti szakaszán.

Június 7-től szünetel továbbá a menetrendszerinti vonatközlekedés a Gemenci Állami Erdei Vasút teljes szakaszán – hívta fel a figyelmet a Gemenc Zrt. sajtóközleménye.

Bolygónk természeti értékeinek, szemet gyönyörködtető tájainak megismerése, óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: Canva

search icon