Értékes információkat rejthet a tengeri hó
Értékes információkat rejthet a tengeri hó

Az Ausztrál Tenger- és Antarktisz-kutató Intézet kutatói robotokat küldtek le a tengerfenék és tengeri hó tanulmányozására. A tengeri hó azért különösen érdekes kutatási terület, mert elhalt algák, planktonok és egyéb biológiai törmelékek keveréke alkotja, és fontos szerepet játszik a klíma szabályozásában és a táplálékként szolgáló anyagok biztosításában.

A robotszondák jelenleg Tasmania mellett dolgoznak és az elsődleges feladatuk az, hogy adatokat gyűjtsenek arról, miként változnak át tengeri hóvá különböző biológiai anyagok. Ezenkívül a klímaváltozás hatását és szerepét is vizsgálják a folyamatban. Philip Boyd, a Tasman Egyetem tengeri biogeokémia professzora elmondta, hogy a használt mélytengeri kutatórobotokat és vitorlázógépeket számos új biooptikai szenzorral szerelik fel, melyeknek köszönhetően képesek az algák sűrűségét számos mélységben fényképezni.

Patricia Yager, a Georgia Egyetem tengeri kutatója szerint nagyon fontos az ausztrál kutatók projektje, hiszen az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy az óceánokban az elmúlt 50 évben egyre több tengeri hó alakult ki, mely egyre nagyobb mennyiségű szenet kötött meg. A Föld átlaghőmérsékletének további emelkedése esetén, a tengeri hó egyre nehezebb tud lesüllyedni a tengerfenékre, ami komoly hatással lehet az élővilágra.

(sg.hu és gizmodo)

search icon