ESG célokhoz kötik a vezetők fizetését – Podcast ajánló
ESG célokhoz kötik a vezetők fizetését – Podcast ajánló

A radiocafén futó Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legújabb részében a nagyvállalati vezetőség bérezéséről, kimondottan az utóbbi időben megjelent fenntarthatósági célokhoz kötött bónuszrendszerről beszélgetett Qayum Dániel, a Peak tanácsadója és Nyul Zsuzsa műsorvezető. Greenwashing vagy őszinte ESG törekvés?

Az ESG célok, amelyek a környezetvédelem, a társadalmi igazságosság és a transzparens vállalatirányítás területein próbálnak változást elérni, az utóbbi években fokozott figyelmet kaptak a privátszektorban is. A politikai döntéshozók egyre több fenntarthatósággal kapcsolatos szabályozást léptetnek életbe, amelyek főleg a nagyvállalatokat érintik. Az ESG fontos kezdeményezés, azonban – egyelőre – gyakran csalódást jelent a nagyvállalati adaptációja. Erről a témáról korábban a „Greenwashing és ESG a tőzsdén” című Zöld Pénzügyi Percek adásunkban beszéltünk.

Aktuális téma, hogy a nagyvállalatok tulajdonosai a vállalati ESG célok elérését ezeknek a vezetőség bérezési struktúrájába való beépítésével próbálják ösztönözni. A vezetők, például a vezérigazgatók, jellemzően a havi bérük mellett bónuszokban is részesülhetnek bizonyos üzleti célok elérése után. Az utóbbi időben elterjedt a tőzsdei cégeknél, hogy bónuszokat ESG célok teljesítéséhez is kötnek. Ezek azonban gyakran könnyen teljesíthetők, így felmerülhet a kérdés, hogy egy újabb greenwashing-kísérlet lehet-e ez a nagyvállalatok részéről.

Az adásban körbejártuk az ESG célokhoz kötött bónuszrendszer kérdését, valamint jó és rossz példákat is hoztunk a nagyvállalati szektorból. Emellett szó esik a bérszakadékról is, amely az utóbbi években egyre jelentősebbé vált. (fintech.hu)

search icon