Eső Kaliforniában, kemény fagy Szibériában
Eső Kaliforniában, kemény fagy Szibériában

Az elmúlt hetekben Kaliforniában egy tartós légköri folyó hatásait tapasztalhatóak, amely a Csendes-óceán felől folyamatosan esőzéseket hozott az államra. A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal és az Országos Meteorológiai Szolgálat közzétette a csapadékösszegeket Kalifornia egyes területeire vonatkozóan a 2022. december 26-tól 2023. január 11-ig. A 16 napos időszak alatt San Francisco belvárosában 345 mm-t, a közeli Oaklandben pedig 327,7 mm-t ért el a csapadék összege.

A Hale trópusi ciklon január 9-12. között sújtotta Új-Zéland északi szigetét. A heves zivatarok 12 óra alatt 156,5 mm-t hoztak a gisborne-i Hikuwai-ra, és ugyanebben az időszakban több mint 100 mm-t a Gisborne környéki más helyekre. Január 10-én 18 óra alatt 219 mm-t mértek a Coromandel-hegységben lévő Pinnaclesben és a Whitianga repülőtéren, így ez volt az ötödik legcsapadékosabb januári nap a feljegyzések szerint.

Az áradások velyészét ugyanakkor csak növeli, hogy a nyár és az ősz folyamán a talajok rendkívül szárazak voltak, így nem tudják könnyen felszívni az elmúlt hetekben lehullott csapadékot

– írja cikkében a Guardian.com.

Eközben extrém hideg söpört végig Oroszországon, a szibériai Dzsalinda városában január 10-én, kedden rendkívüli, -62,1 Celsius-fokos hideget mértek. Ez az első alkalom 2002 óta, hogy a hőmérséklet -62 Celsius-fok alá süllyedt Szibériában. Az ilyen alacsony hőmérsékleteket az évtizedek során egyre ritkábban érték el, de ez nem jelenti azt, hogy már nem lehetséges. Az Oroszországban valaha mért legalacsonyabb hőmérséklet 1933-ban -67,8C volt.

A rendkívüli hideg a jövő hét végéig kitart Kelet-Oroszországban. További hidegrekordok felállítására is van esély, mivel a hőmérséklet 15-20 Celsius-fokkal majd marad az évszakos átlag alatt. Közép- és Délnyugat-Ázsia egyes részein szintén szokatlanul hideg volt az elmúlt héten.

Január 12-én, csütörtökön megdőlt az üzbegisztáni Naruta havi hőmérsékleti rekordja, ott -29,2 °C-ot mértek. A hideg a következő héten is hasonlóan fogja érinteni Délnyugat-Ázsiát, de valószínűleg kevésbé lesz intenzív.

(Forrás: theguardian.com)

search icon