Ételmaradékból repülőgépüzemanyag?
Ételmaradékból repülőgépüzemanyag?

Könnyen lehet, hogy a közeljövőben a sugárhajtású repülőgépek üzemanyaga élelmiszerhulladékot is tartalmazó keverékből készülhet. A Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America akadémiai folyóiratban megjelent tanulmány szerint a National Renewable Energy Laboratory kutatói az élemiszer hulladékot bonyolult kémai erjesztési folymatok során olyan vegyületekre tudták bontani, amelyek nagyon hasonlóak a repülőgépek által használt fosszilis üzemanyagokhoz.

A fejlesztés rendkívül ígéretes, hiszen a bioüzemanyag használata csökkentheti a légi közlekedés hatalmas karbonlábnyomát. Nagyon fontos tulajdonsága, hogy kompatiblis a jelenleg már létező repülő motorokkal, tehát nem szükséges új típusokat fejleszteni hozzá.

A jelenlegi iparági szabványok szerint az új típusú üzemanyagoknak csupán 10 százaléka lehet valamilyen keverék (pl. biohulladék), a maradék 90 százaléknak hagyományos kőolaj alapú üzemanyagnak kell lennie. Ennek a szabványak a kutatók által fejlesztett keverék megfelel, további tesztelések után pedig akár 30-70 százalékos arányt is elérhet majd a bioüzemanyag.

A fejlesztés nem kerülte el a légitársaságok figylemét sem, hiszen a felelős vállalatok elérhető és fenntartható megoldásokat keresnek arra, hogy 2050-ig felére csökkentsék kibocsátásaikat.

(futurism.com)

(fotó: pixabay)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon