Ez az év eddig nem kedvez a gyümölcstermesztőknek
Ez az év eddig nem kedvez a gyümölcstermesztőknek

A hűvös, csapadékos és fényszegény tavasz miatt a szokottnál két héttel elmarad a legtöbb gyümölcs fejlettsége, illetve sok fajtánál gyenge termés várható, így számos gyümölcs ára a szokásosnál magasabb lehet.

A kedvezőtlen időjárás miatt számos gyümölcs fog drágulni idén. A helyzetet tovább nehezíti, hogy nem csak itthon, de Európa nagy részén komoly fagykárok érték a termelőket. Mind közül talán a barack helyzete a legrosszabb, mert az április eleji fagy virágzásban érte az őszibarack- és a kajszibarack-ültetvényeket is, így legalábbis itthon, számottevő termésre nem számítanak a gazdák.

A több gyümölcsfaj esetén akár még jó termés is elképzelhető, de ahogy Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) elnöke elmondta az Indexnek, egyelőre nagyon nehéz a várható termést megbecsülni, mert fajtánként és tájanként is nagyon eltérő képet mutatnak az ültetvények.

A jobb terméshez azonban az eddigiektől eltérő, kiszámítható, évszaknak megfelelő időjárásra lenne szükség. Ha a következő időszakban egy tartósan hűvösebb, esős időszak jönne, mint ahogy az az elmúlt három évben történt, akkor az további jelentős károkat okozhat a termelőknek.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon