Ezeket az invazív fajokat kell száműznünk a kontinensről
Ezeket az invazív fajokat kell száműznünk a kontinensről

Az invazív fajok nemcsak megváltoztathatják más fajok élőhelyét, de közvetlen hatással lehetnek a térség gazdaságára is. Bizonyos fajok már most nagy pusztítást okoztak egyes régiókban, úgy a gazdaság, mint az ökoszisztéma számára.

A Newcastle-i Egyetem és a Córdobai Egyetemmel együttműködő Belga Természet- és Erdővédelmi Hatóság vezetésével egy európai tudósokból álló nemzetközi szakértői csoport értékelte a különböző betolakodó fajok európai felszámolásának prioritását – olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

a nálunk is terjedő harlekinkatica

Az egyes forgatókönyvek tanulmányozásakor figyelembe vettek olyan invazív fajokat, amelyek még nincsenek jelen a régióban és olyanokat is, amelyek már erősödnek.

Az lenne ideális, ha felszámolhatnánk az összes idegenhonos fajt, de az anyagi keretek és a tudományos források korlátozottak, különösen most, amikor egyéb prioritást élvező tényezőkkel is meg kell küzdeni

mondta Pablo González Moreno, a Córdobai Egyetem kutatója.

Az egyik ilyen kiemelt figyelmet igénylő invazív faj a seregélyfélék családjába tartozó pásztormejnó (Acridotheres tristis) /a borítóképen/, amely kisebb kolóniákat alakított ki Spanyolországban és Portugáliában agresszív territoriális viselkedésének és alkalmazkodóképességének köszönhetően. Ez a madár elterjedhet nagyobb területekre is és átveheti a helyi fajok helyét. Hasonlóan veszélyes fajok Európában a berbervarangy (Amietophrynus mauritanicus), az ormányos medve vagy más néven vörösorrú koáti (Nasua nasua) és a kormos- vagy kafferbülbül (Pycnonotus cafer).

Hazánkban sem ismeretlenek az invazív fajok, legyen szó növényekről, vagy állatokról, nálunk is egyre nagyobb problémát jeletenek mind a gazdaság, mind az ökoszisztéma számára. Az özönfajok jellemzően gyorsabban alkalmazkodnak a klímaváltozás okozta változásokhoz, amellett, hogy sokszor természetes ellenség hiányában szabadon garázdálkodhatnak.

Egyes veszélyt jelentő fajok még nem érkeztek meg a kontinensre, de csak idő kérdése lehet a felbukkanásuk. Ilyen például a Faxonius rusticus nevű édesvízi rákfaj, amely kormoly problémákat okoz az Egyesült Államok északi részén és Kanadában, vagy a szintén veszélyes kígyófejű hal (Channa argus), amely amerikai gyűjtőkön keresztül került ki Ázsiából.

A lista megalkotásához a nemzetközi csoport elvégezte a különböző fajok betelepedésének és elterjedésének kockázat- és hatáselemzését, felmérték kiiktatásuk hatásosságát, költségét, elfogadhatóságát, az ehhez szükséges időt és annak valószínűségét, hogy a fajok idővel visszatérhetnek.

A tanulmány nemcsak segít a jelenleg Európában élő idegenhonos fajok kezelésében, hanem a jövőben alkalmazható menedzsment-forgatókönyvet is jelent a várhatóan bekerülő fajok kezelésére.

Forrás: mti Fotók: wikipedia

search icon