Farkasokkal a szarvasgázolás ellen?
Farkasokkal a szarvasgázolás ellen?

Több amerikai kutatócsoport is olyan eredményre jutott, hogy a farkasok visszatelepítése egy-egy térségben csökkentette a szarvasgázolások számát.

A qubit számolt be arról a frissen megjelent amerikai tanulmányról, amely szerint a farkasok megjelenésével párhuzamosan a csökkenésnek indult a szarvasgázolások száma is, melyek csak az Egyesült Államokban évi 8 milliárd dolláros kárt okoznak.

Rögtön gondolhatnánk, hogy ennek fő oka, hogy a ragadozók elfogyasztották a szarvasokat, így már nem volt mit elütniük az autósoknak — a valóság azonban teljesen más. A farkasok ugyanis nem csak vadásznak a növényevőre, hanem annak mozgását is befolyásolják.

A zsákmányállat viselkedésére is kihat, ha egy nagy ragadozóval élnek egy térségben. A farkasok a táj lineáris jellegzetességei, például az utak, a csővezetékek és a patakmedrek mentén haladnak. A szarvasok ezt megtanulják, és alkalmazkodhatnak hozzájuk.

–mondta Dominic Parker, a tanulmány társszerzője

Ahogy arról már írtunk korábban, a farkasok visszaszorulásában óriási szerepe van a farmereknek, akik azért irtották kis sok helyütt a ragadozót, hogy ezzel megvédjék állataikat. A kutatás szerint viszont a farmerek veszteségét beleszámolva is komoly megtakarítást jelenthet az, hogy a farkasok csökkentik a szarvasgázolások valószínűségét.

Persze nehéz pontos számokat meghatározni, de korábban olyan tényezőket sem vettek figyelembe, mint a gázolások után felmerülő orvosi költségek vagy az esetlegesek halálesetek. Ennek függvényében a farkasok által okozott mezőgazdasági kár eltörpül az állat ökológiai és a közlekedés biztonságát érintő pozitív hatásai mellett.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon