Farm2Fork: rövid ellátási lánc a gyakorlatban – Podcast
Farm2Fork: rövid ellátási lánc a gyakorlatban – Podcast

Manapság a legritkább esetben ismerjük azokat, akik megtermelik az asztalunkra kerülő élelmiszereket. Sőt, legtöbb esetben csak annyit tudunk, hogy melyik országban zajlott a folyamat. Ezen érdemes változtatni, nemcsak azért, mert a helyi élelmiszerek fogyasztása fenntarthatóbb és egészségesebb, hanem azért is, mert jóval sokszínűbb lehet a tányérunkra kerülő zöldség és gyümölcs. Hogy ezt miként lehet megvalósítani, és ez miért fontos, arról Horváth Boldizsárral, a Farm2Fork alapítójával beszélgettünk.

Holnapután című rádiós podcastunkat vasárnaponként 20:00-tól a Petőfi Rádión követhetitek, de a teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva is meghallgathatjátok. Keressétek a Greendex podcastjait a Spotify-on, az Apple Podcaston és a többi gyűjtőoldalon!

Boldizsár 2019-ben indította vállalkozását, a Farm2Fork-ot, melynek a célja egyszerű: eljuttatni a hazai termelők minőségi alapanyagait az éttermekhez és a fogyasztókhoz. Ehhez a tapasztalatot egy angol biofarmon gyűjtötte, ahol megismerkedett a rövid ellátási lánc fogalmával, valamint a szári Csoroszlya farmon, ahol először találkozott az éttermek kiszolgálásának kihívásaival. Agrármérnökként végzett, így tanulmányai is a biogazdálkodás irányába terelték, így jutott el végül a Farm2Forkig.

A Farm2Fork név a farm-to-table elvből származik. Ennek az a lényege, hogy az élelmiszert közvetlenül a termelőtől szerezzük be, illetve a cél az, hogy a termények minél kevesebbet utazzanak a termelés helyétől a felhasználást jelentő konyháig.

A Farm2Fork elsősorban a kis- és közepes termelőkre koncentrál. Azokra, akik közül több mint egy millió tűnt el a rendszerváltás óta, ami óriási probléma, de nem egyedi jelenség. Ahogy Horváth Boldizsár mondja, a fejlett világban mindenhol hasonló tendenciákat látni. A kistermelők, illetve a helyi és szezonális termékek választása nemcsak gazdasági, hanem társadalmi és környezeti szempontból is fontos. Ennek nyomán a Farm2Forknál alapvetés a fairtrade. A gazdálkodók munkáját megbecsülik, tisztességes árat kapnak terményeikért.

Ha bemegyünk egy szupermarketbe, aligha találkozunk sokféleséggel. Bár ma már akár 3–4 paradicsomfajtát is találunk, ez még mindig iszonyatosan kevés egy olyan zöldség esetében, melynek több mint 10 ezer fajtája létezik. Ezek többségének megismerésére esélyünk sincs, ha nem keresünk kistermelőket, helyi gazdálkodókat. A paradicsom persze csupán egyetlen példa: zöldségeink és gyümölcseink íz-, szín- és formagazdagságának szinte csak a képzelet szab határt.

Hogyan jut el a kistermelő a fogyasztóhoz?

A kistermelők nem tudnak eljutni a szupermarketek polcaiig a termékeikkel, így főként a termelői piacokon tudnak megjelenni, illetve még mindig sokan árusítanak háznál. Az elmúlt évek innovációja, hogy többük az online térben is megjelent, azonban még így is nehézkes eljutniuk a fogyasztókhoz és az éttermekbe. Itt jön a képbe Boldizsár és a vállalkozása.

A Farm2Fork jelenleg nagyjából 60 termelővel dolgozik együtt, köztük számos biotermelővel. Az ő termékeiket juttatják el az éttermekbe, illetve a világjárvány óta a webshopon keresztül bárki hozzájuthat ezekhez. A fő láb azonban még mindig inkább az éttermek kiszolgálása. Ahogy Boldizsár mondja, a hazai éttermek zöme import alapanyagokat használt. Ennek néha gazdasági okai vannak, néha viszont csak annyi van mögötte, hogy nem ismerik a helyi termelőket. A cél éppen ezért az is, hogy megismertessék őket a séfekkel.

A Farm2Forknál értelemszerűen nincs import termék, ami nemcsak a szállítás miatt fontos, de a szezonalitást tekintve is kiemelkedő a jelentősége. A vállalkozó arra próbálja ösztönözni a vásárlókat, hogy az évszaknak megfelelő alapanyagokat fogyasszák: ezek ízletesebbek, egészségesebbek és nem utolsó sorban jellemzően olcsóbbak is. Ennek ellenére az éttermek többségénél még nem történt meg az áttörés, és még azoknál is bőven találni import alapanyagokat, akik egyébként törekszenek a szezonalitásra. Ezen pedig már csak azért is időszerű lenne változtatni, mert, ahogy ez az adásban elhangzik, az éttermek hatást gyakorolnak az otthoni gasztronómiára is.

Az adásban ezeken túl szó esik még

  • a rövid ellátási láncokról,
  • az éttermek és a gazdák közötti kapcsolat fontosságáról,
  • a tudatosság szerepéről étkezésünkben,
  • az élelmiszer-hulladék csökkentéséről,
  • és a biodiverzitás jelentőségéről.

Borítókép: facebook.com/farm2fork.hu

search icon