Több mint harmincezren keresték fel az idei Farmer Expót Debrecenben
Több mint harmincezren keresték fel az idei Farmer Expót Debrecenben

Négy nap alatt több mint harmincezren keresték fel a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán az idei Farmer Expót, amelyet Vaszkó László vásárigazgató az agrárágazat jövőjéről szóló beszélgetések és a kapcsolatépítés fórumának nevezett.

Vaszkó László a vásárzárást követően elmondta:

Érzékelhető volt a termelői bizonytalanság a jövőt illetően, elsősorban amiatt, hogy nagy mennyiségű, olcsó ukrán gabona áraszthatja el az európai piacokat, ami kilátástalan helyzetbe hozhatja a magyar gazdákat.

A szakmai konferenciákon, kerekasztal-beszélgetéseken arról cseréltek véleményt a résztvevők, min kell változtatni, hogy versenyképesebb legyen a magyar mezőgazdaság, ne kerüljön veszélybe a gazdák megélhetése, a magyar emberek pedig hozzájuthassanak a jó minőségű magyar termékekhez – közölte a szakember.

Vaszkó László az ágazat jövőjébe vetett bizalom jeleként értékelte, hogy számos üzletkötés is létrejött az expón, elsősorban modern mezőgazdasági gépek találtak gazdára. Hozzátette: nagy számban voltak jelen az expón külföldi – mások mellett szlovák, lengyel, cseh – szakemberek, akik a magyar gazdákkal keresték az együttműködést.

A szakmai tanácskozásokon a növénytermesztők körében megfogalmazódott az igény a rendszerezett tudásra, ugyanis, mint többen jelezték, átfogó szaktanácsadás még nem elérhető Magyarországon – mondta a vásárigazgató. Kitért arra, hogy az idei expón már megjelent az új generáció, amely a jövőben továbbviszi szülei mezőgazdasági vállalkozását, és megkezdődött a kapcsolatfelvétel a fiatal gazdák között.

Fotó: Farmer Expo hivatalos oldala

Vaszkó László összegzésében sikeresnek nevezte az idei Farmer Expót, amelyen csaknem háromszáz kiállító jelent meg. Beszámolt arról, hogy a közönségprogramok is teltházasok voltak. Az idén sok gyerek is ellátogatott szüleivel a vásárba, az ő érdeklődésüket az állatbemutatók mellett a leginkább a gigantikus méretű mezőgazdasági gépek váltották ki, amelyekre fel is mászhattak.

(MTI)

search icon