Fát neveztek el Leonardo DiCaprióról
Fát neveztek el Leonardo DiCaprióról

A színészről környezetvédelmi tevékenysége elismeréséül neveztek el egy újonnan felfedezett fafajt. A növény a hihetetlenül gazdag biodiverzitású kameruni esőerdőkben él, és Leo után az Uvariopsis dicaprio nevet kapta.

DiCaprio korábban segített megmenteni az afrikai ország Ebo nevű esőerdejét a fakitermeléstől, mely az egyik legnagyobb, viszonylag érintetlen erdőterület a térségben. A színész által felkarolt kampány hatására vonta vissza a kameruni kormány a fakitermelés engedélyezésére vonatkozó terveket.

Az Ebo állatvilága igen gazdag, számos egyedülálló növény- és állatfaj található itt meg, köztük veszélyeztetett gorillák, csimpánzok és erdei elefántok – írja a BBC.

Itt, az erdő mélyén találták meg a „dicaprio fát” is. Az új fajt a brit Királyi Botanikus Kertek tudósai írták le: a kis trópusi örökzöld fa a Canaga nemzetséghez tartozik (ahogy például az ylang-ylang is), fényes sárga virágai pedig a törzséből nőnek ki.

Az újonnan felfedezett faj máris veszélyeztetettnek számít, ugyanis csak az erdő egy kis részén találták meg, így vélhetően a fakitermelés megvalósulása esetén örökre eltűnt volna.

Borítókép: NASA – flickr.com/photos/gsfc

search icon