Láttál már fehér szivárványt?
Láttál már fehér szivárványt?

A szivárvány színes, ez alapvetés – gondolhatnánk. Ez azonban nem szükségszerűen igaz. Legalábbis létezik egy légköri jelenség, melyet szintén szivárványnak neveznek, mégsem színes. Hallottál már a fehér szivárványról?

A különös és ritka légköri jelenség másik neve ködív. Ebből ki is lehet következtetni: ezt bizony nem esőcseppek alkotják. A fehér szivárvány a köd vagy a pára jóval kisebb, 0,1 mm-nél kisebb vízszemcséiből áll. Ettől aztán az ívnek csak nagyon halvány színe van, leginkább fehérnek látszik.

Fotó: Canva

Ez azért van így, mert a cseppek kisebb mérete miatt a fény más fizikai folyamaton megy keresztül, másként törik meg. Így aztán nem a spektrum színeit jeleníti meg, hanem egy jellegzetesen fehér, halvány színt.

Fotó: Canva

A megszokott szivárvány működése nem sokban tér el a fehér szivárványétól. Az optikai jelenség úgy jön létre, hogy az eső- vagy páracseppeken prizmaszerűen megtörik a fény, és színeire bomlik.

Különlegessége, hogy nemcsak nappal, hanem akár holdfényes éjszakákon is látható, azonban csak akkor jön létre, ha a párafolt szórt és vékony réteget alkot. Máskülönben a fény nem tud rajta megfelelően áthatolni.

Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó témái között természeti jelenségekről is szó esett, amit a Your Planet kiállítás mutatott be. A 18 szigetből álló tárlat több mint 6500 négyzetméteren kapott helyet, és különleges vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel az élővilággal együtt szembe kell néznünk.

Borítókép: Canva

search icon