Feltérképezik az élővilág internetét
Feltérképezik az élővilág internetét

Lehet, hogy az Avatárban ábrázolt csodavilág nincs is annyira távolt bolygónk valóságától? A föld alatt húzódó gombahálózatokról még igen keveset tudunk, pedig sokan a bolygó keringési rendszerének vagy az élővilág internetének is nevezik őket. A tudósok most nekivágnak, hogy feltérképezzék a titokzatos, de sok szempontból kulcsfontosságú hálózatot.

Közismert tény, hogy a legtöbb növény szimbiózisban él a gombákkal: a gyökereikhez kapcsolódó gombák tápanyagot biztosítanak számukra és fordítva. Mindeközben a gombák hatalmas föld alatti hálózatokat alakítanak ki, melyek egyenként több kilométeresek is lehetnek. Becslések szerint a teljes hálózat, akár több ezer milliárd kilométeres kiterjedést is elérhet.

Miközben azonban óriási kiterjedéssel bírnak, alig tudunk róluk valamit. Az mindenesetre biztosnak látszik, hogy növényekkel szimbiózisban élő úgynevezett mikorrhizális gombákra is nagy veszélyt jelentenek az emberi tevékenységhez és a klímaváltozáshoz kapcsolódó változások. Ezen szeretnének most változtatni a kutatók, akik első lépésben 10 ezer mintát gyűjtenek a világ minden részéről.

A föld alatti gombahálózatok megértése elengedhetetlen ahhoz, hogy megvédjük a talajt, amelytől a mi életünk is függ, mielőtt késő lenne.

– mondta Jane Goodall, a projekt tanácsadója

A gombák szerepe a klímaváltozás elleni harcban is igen lényeges. Korábbi kutatásokból tudjuk, hogy az egészséges mikorrhizális gombahálózattal rendelkező ökoszisztémák akár 8-szor több szenet képesek a tárolni a talajban, azokhoz képest, ahol nincsenek jelen a gombák. (Qubit/Guardian)

search icon