Felveszik az olvadó jéghegyek „zenéjét”
Felveszik az olvadó jéghegyek „zenéjét”

Tudósok és művészek maroknyi csapata alkotta azt az expedíciót, melynek célja, hogy megörökítse Grönland olvadó jéghegyeinek hangzásvilágát. Az óceánba dobott hidrofonok két éven át óránként rögzítik majd a hangokat. Ezután az adatokat kielemzik, a felvételekből pedig akusztikus kompozíciót készítenek.

A hidrofonok elhelyezésekor figyeltek arra, hogy különböző mélységekbe, illetve hőmérsékletű vízrétegekbe kerüljenek, teljesebb képet adva ezzel az történésekről. A felvételeken hallható lesz majd az élővilág, a földrengések, földcsuszamlások, de még az olvadékvíz és a szennyezés jelenléte is. Ezzel az „óceán emlékezetének” archívuma születhet meg.

Amit a hidrofonokban hallunk, az egy pillanatfelvétel az időből. Olyan, mint egy időkapszula.

– mondta Siobhán McDonald ír művész, az expedíció tagja

McDonald azt tervezi, hogy egy zeneszerzővel együttműködve akusztikus installációt alkot majd az összegyűjtött felvételekből, amely az emberiség óceánra gyakorolt hatását szemlélteti majd.

A művészeti láb mellett az expedíció fontos tudományos kutatást is végzett. Az amerikai Nemzeti Tudományos Alapítvány sarkvidéki programja által finanszírozott kutatócsoport négy hétig volt a tengeren, hogy a víz sótartalmát, a bálnák vándorlását, a jégtáblákat és más jelenségeket tanulmányozzon. Az expedíciót erős szél, eső és hó kísérte az úton, mely október 22-én ér majd véget, amikor visszatérnek a nyugat-grönlandi Nuuk kikötőjébe.

Nagy a baj Grönlandon

Ahogy arról korábban többször is írtunk, a grönlandi jégtakaró olvadása egyre inkább előtérbe kerülő probléma. A kutatók szerint a jelentős tengerszint-emelkedés „most már elkerülhetetlen”, még akkor is, ha a fosszilis tüzelőanyagokkal egyik pillanatról a másikra leállnánk.

A változásokat jelzi az is, hogy tavaly augusztusban – a megfigyelések kezdete óta először – Grönland legmagasabb pontján a 3694 méteres Mt. Gunnbjörn-on hó helyett eső esett. Az örökké fagyos területen ráadásul már harmadszor emelkedett fagypont fölé a hőmérséklet egy évtizeden belül. (The Guardian)

search icon