Fenntartható repülőgép-üzemanyagra kötött szerződést az Air France-KLM
Fenntartható repülőgép-üzemanyagra kötött szerződést az Air France-KLM

Az Air France-KLM Csoport 2030-ra kerozinigényének 10 százalékát fenntartható forrásból származó üzemanyaggal (SAF) elégíti ki, ennek elérése érdekében két kötelező érvényű szerződést írtak alá a Neste és DG Fuels vállalatokkal, amelyek 1,6 millió tonna üzemanyagot szállítanak a légitársasági csoportnak. 

Az első szállítmány várhatóan 2023-ban érkezik meg, ezzel az Air France-KLM Csoport újabb fontos lépést tesz a légiközlekedés fenntarthatóságának elérése érdekében. A szerződés által lekötött 1,6 millió tonna üzemanyagot 2036-ig szállítják le és ennek segítségével teljes életciklusra vetítve 4,6 millió tonna szén-dioxid kibocsátása kerülhető el a hagyományos kerozinhoz viszonyítva – adta hírül a cég.  

Az Air France-KLM Csoport további fontos célkitűzése, hogy a 2019-es szinthez képest 2030-ra 30 százalékkal csökkentse az egy utaskilométerre vetített szén-dioxid-kibocsátást, aminek része a fenntartható kerozin használata is. 

A cég tájékoztatása szerint, az Air France-KLM-csoport környezetvédelmi céljainak elérése érdekében további szerződéseket köt majd, ezek nem csak SAF-beszerzésre, hanem egyéb alternatív üzemanyagokra, illetve közvetlen karbonkivonásra és tárolásra vonatkozó kutatásokra és fejlesztésekre vonatkoznak. A legfőbb cél, hogy a légiközlekedés 2050-re karbonsemleges legyen, ehhez azonban a civil és privát szektor bevonására is szükség lesz, amelyek támogatásokkal is elősegíthetik a folyamatokat. 

(Airportal)

search icon